Reizen naar Turkije met code oranje: wat houdt dat in en waar moet je rekening mee houden.

Foto: pexels

In tegenstelling tot andere Europese landen waar sprake is geweest van grote Corona-brandhaarden zoals Italië en Spanje waar nu ‘code geel’ geldt als reisadvies, staat Turkije nog op ‘code oranje’. Dat betekent dat het advies is om alleen noodzakelijke reizen te maken. Daar vallen dus géén vakantiereizen onder.

Uiteraard houden de reisorganisaties die op Turkije reizen zich aan dat advies. Dit betekent dat er minder vluchten worden uitgevoerd naar Turkije totdat, en de hoop is dat dat snel gebeurt, het advies wijzigt in code geel. Zodra dat gebeurt zullen er ook weer vakantievluchten naar de Turkse Riviera worden uitgevoerd.

Zowel voor de periode dat code oranje nog van toepassing is, als voor de periode daarna leven er veel vragen bij potentiële reizigers naar Turkije. Aan de hand van vraag en antwoord proberen we de meeste vragen weg te nemen over reizen naar een land waar code oranje geldt, zoals Turkije.

Noodzakelijke vliegreizen met code oranje

 • Mag ik wel of niet vliegen naar een land met code oranje?
  Ja, je mag vliegen naar een land met code oranje, maar alleen voor noodzakelijke reizen. Code oranje betekent dat de overheid mensen aanraadt alleen naar Turkije te reizen als het noodzakelijk is. Vakantie vluchten vallen hier dus niet onder.
 • Wat gebeurt er als je naar Turkije vliegt, maar dit niet voor een noodzakelijke reis is?
  In principe gebeurt er niets. Echter het is altijd verstandig om het advies van de Nederlandse overheid op te volgen. Momenteel heeft Turkije nog altijd een code oranje reisadvies. Het blijft altijd uw eigen verantwoordelijkheid om goed op te letten en te beslissen of je wel of niet reist naar een land of gebied met code oranje.

Rechten en plichten naar werkgever

 • Mijn werkgever geeft aan, indien ik naar Turkije afreis met code oranje, ik twee weken in quarantaine moet als ik terugkom. Mag dit?
  Dit is een belangrijke vraag waar veel werknemers in Nederland op dit moment mee geconfronteerd worden. Iedere werkgever heeft een arbeidsovereenkomst met de werknemer. Het is daarom belangrijk om je arbeidsovereenkomst goed te lezen over wat je wel en niet mag doen.
  Daarnaast heb je als werknemer te maken met een CAO, lees deze ook goed. Is het nog niet duidelijk voor je, vraag dan advies aan de vakbond of branche organisatie.
  Tevens is het altijd goed om met je werkgever om de tafel te zitten. Vragen staat vrij, en het is beter om met je leidinggevende te praten hierover. Laat het niet zover komen dat jullie arbeidsrelatie wordt verstoord.
 • Mijn werkgever geeft aan dat ik ontslagen word als ik in Turkije ben en het land op slot gaat, waardoor ik niet terug kan komen in Nederland. Mag dat?
  Het antwoord op deze vraag is gelijk aan bovenstaand antwoord. Lees goed je arbeidsovereenkomst en de CAO waar je onder valt. Ook hierbij geld, mocht je er niet uitkomen neem dan contact op met de branche organisatie of vakbond. Laat je goed informeren wat je rechten en plichten zijn naar je werkgever.
  Ga met je werkgever in gesprek. Leg uit waarom je graag naar Turkije wilt vliegen. Is het voor een vakantie of wil je jouw familie opzoeken die je al een jaar niet hebt gezien. Leg je situatie uit, dan komt er misschien begrip van je leidinggevende.
  Dreigen met ontslag is nooit leuk om te horen. Maar ga altijd in gesprek met je werkgever. Daarnaast als het echt zo gevoelig ligt bij je werkgever, is het misschien verstandig nog even te wachten met je vliegreis naar Turkije, totdat het land ook code geel ontvangt. Dan kan je altijd nog een lastminute Turkije boeken en op vakantie gaan, zonder je baan op het spel te zetten. Aan een verstoorde werkrelatie heeft niemand wat.

De verschillende reisadviezen en code

 • Wanneer krijgt het land Turkije code geel?
  De autoriteiten van de Europese Unie en Turkije zijn hierover constant met elkaar in gesprek. De hoop is gevestigd dat in de maand juli ook Turkije het reisadvies code geel ontvangt. Wanneer je reist naar landen met een code geel of oranje advies is het altijd verstandig om de contactgegevens van het Ministerie van Buitenlandse Zaken op te slaan. Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het Buitenlandse Zaken Contact center altijd 24/7 bereikbaar via telefoonnummer +31 247 247 247.
  Mocht er onverhoopt iets gebeuren tijdens je verblijf in Turkije kan je altijd contact opnemen met de Nederlandse ambassade of met via het bovenstaande telefoonnummer. Het is prettig van tevoren goed voorbereid op reis te gaan en bewaar zet het nummer in je contactpersonen.
 • Wat is het verschil tussen code geel, oranje en rood?
  Ieder reisadvies heeft een classificatie die aangeeft hoe veilig een land of gebied is. Dit gebeurt met een kleurcode. Deze kleuren geven een idee of het land een veiligheidsdreiging is. Zo ja, hoe zwaar het reisadvies dan is.
  Normaal gesproken geven de kleurcodes de veiligheidssituatie in een land aan.
  Bij landen met het Coronavirus geldt de volgende uitleg over de kleurcodes.
  – Groen: In dit land of gebied zijn op dit moment geen coronamaatregelen die van invloed zijn op uw reis of verblijf.
  – Geel: In verband met Corona hebben deze landen maatregelen getroffen die beperkte invloed hebben op het dagelijks leven.
  – Oranje: In deze landen is het dagelijks leven ontwricht. Advies is om alleen te reizen naar dit land of gebied indien het echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk.
  – Rood: Dit land of gebied is totaal afgesloten. Er is geen uitzicht op in- en uitreizen.
 • Waarom heeft Turkije code oranje en Italië en Spanje niet? Ondanks dat in deze Europese landen de meeste doden zijn gevallen?
  De Nederlandse overheid, het Ministerie van Buitenlandse zaken, beoordeeld alle landen op een bepaalde criteria. Aan de hand hiervan nemen zij de beslissing of een land code geel of oranje krijgt. Het kan zo zijn dat Italië en Spanje wel aan bepaalde criteria en voorwaarden van de Nederlandse overheid voldoen maar Turkije nog niet. We weten helaas niet precies de exacte reden hiervan. Daarnaast is het ook nog helemaal niet zeker wanneer Turkije wel van code oranje naar code geel gaat. We hopen natuurlijk snel, maar momenteel met het Coronavirus weten we niets zeker. Houd daarom iedere dag de berichtgeving in de gaten.

Vliegreis Turkije annuleren
Mijn vlucht gaat door, maar door code oranje wil ik mijn vlucht annuleren. Ik ben namelijk angstig om te reizen of vanwege mijn gezondheidsrisico’s.

 • Zolang je vlucht doorgaat en dus niet door de luchtvaartmaatschappij is geannuleerd, gelden de reglementaire voorwaarden met betrekking tot het annuleren of/of wijzigen van een vliegticket. Luchtvaartmaatschappijen zijn hier helaas heel streng in. Verwacht geen coulance van de luchtvaartmaatschappijen.
 • Zodra je vlucht door de vliegmaatschappij is geannuleerd maak je aanspraak tot teruggave van je reisgeld in de vorm van een voucher (tegoedbon).
 • Indien je vanwege gezondheidsredenen niet wilt vliegen, neem dan altijd een wijs besluit en annuleer zelf je vlucht. Neem nooit onnodige gezondheidsrisico’s om maar op vakantie te kunnen.

Gezondheidsverklaring mee op reis

 • Wanneer moet ik een gezondheidsverklaring invullen en waar moet ik het inleveren?
  Tijdens de vlucht naar Turkije en Nederland ontvang je een formulier met daarop een aantal vragen. Het zijn geen ingewikkelde vragen, maar zorg wel dat je op iedere vraag een antwoord geeft. Zodra je alle vragen naar waarheid hebt beantwoord, onderteken je het formulier.
  Bewaar het formulier op een plek waar je snel bij kunt, bijvoorbeeld bij je paspoort. Bij de paspoort controle wordt namelijk om het formulier gevraagd. Je levert het formulier daar ook in. Indien je niet alle vragen hebt beantwoord, kan je rekenen op oponthoud met de paspoortcontrole. Voorkom dit en vul het vragenformulier daarom zorgvuldig in.
  Je hoeft zelf niet van tevoren een formulier te printen en mee te nemen. Je ontvangt dit formulier aan boord van het vliegtuig. Neem wel een pen mee om het formulier in te vullen. In deze tijden van corona is het verstandig dat je je eigen pen gebruikt.
(foto: Pexels)

Handbagage en ruimbagage

 • Mag ik mijn handbagage wel of niet inchecken?
  Tot nader bericht dien je het toegestane gewicht voor handbagage als ruimbagage in te checken. Je handbagage mag je voorlopig niet mee aan boord nemen. Alle handbagage gaat in principe mee als ruimbagage. Je hoeft hier dus niet extra voor te betalen.
 • Mag ik wel een klein (hand)tasje als handbagage meenemen?
  Ja, je mag een kleine (hand)tas meenemen als handbagage. We hebben het dan over een kleine dameshandtas, een heuptas of een laptoptas. Een tas waar je reisbescheiden in kan opbergen en een aantal persoonlijke spulletjes. Denk aan een afmeting van maximaal 30 centimeter breed. Het maximale gewicht van deze kleine handtas is 2 kilo.
  Voorkom problemen met je handbagage en check deze daarom van tevoren in als ruimbagage. Indien jij je niet aan de regels van de luchtvaartmaatschappij houdt, loop je namelijk het risico dat je geweigerd wordt bij het boarden. Bij twijfel kan je bij het inchecken aan het grondpersoon vragen of je kleine heuptas mee mag aan boord als handbagage.
 • Bij het inchecken, mag ik het gewicht van mijn handtas en ruimbagage optellen en in één koffer stoppen?
  Ja, je behoud het recht van je ruimbagage. Het gewicht van je handbagage komt er boven op. Voor het gewicht van de handbagage hoef je niet extra te betalen. Let wel op dat één koffer nooit zwaarder mag wegen dan 32 kilo. Indien dit wel het geval is, dan moet je het verdelen over twee bagage stukken.
  Voorkom problemen met het gewicht van je koffer en weeg thuis je koffer. Je hebt hier een speciale kofferweegschaal voor. Heb je deze niet, ga dan op de weegschaal staan met je koffer in de hand. Trek van dit gewicht je eigen lichaamsgewicht af en je weet direct hoeveel je koffer weegt.

Maaltijd aan boord van vliegreis

 • Krijg ik een maaltijd aan boord?
  Ja, voor vluchten waar maaltijd zijn inbegrepen, zoals bijvoorbeeld Turkish Airlines, krijg je een maaltijd aan boord. Nadat het vliegtuig is opgestegen, wordt de maaltijd geserveerd. De maaltijden zijn uit hygiëne oogpunt netjes verpakt in een zak. Je ontvangt van de stewardessen het zakje met de maaltijd met daarbij een waterflesje of een pakje fruitdrank.
 • Hoe gaat het eten van mijn maaltijd in zijn werking als ik mijn mondkapje niet mag afdoen tijdens de vlucht?
  Tijdens het nuttigen van de maaltijd mag natuurlijk je mondkapje af. De passagiers die naast elkaar zitten en een maaltijd hebben, worden ten zeerste geadviseerd om niet tegelijk te gaan eten. Overleg daarom met je medepassagier die naast je zit wie eerst zijn of haar maaltijd nuttigt. Dit advies wordt ook omgeroepen in het vliegtuig. Houd dit advies ook aan als je familie van elkaar bent. Hier wordt geen uitzondering in gemaakt. Houd je aan de hygiëne maatregelen, ook voor je mede passagiers.
  Zodra je klaar bent met eten moet je de gezichtsbescherming weer om doen.

Mondkapje dragen

 • Zijn kinderen verplicht een mondkapje te dragen in het vliegtuig?
  Nee, kinderen tot en met 12 jaar hoeven in principe géén mondkapje te dragen tijdens de vlucht. Er is hier overigens geen beleid voor, waardoor het geen verworven recht is. Het kan dus voorkomen dat bij sommige vluchten dit anders is geregeld. Per luchtvaartmaatschappij kan dit verschillen.
  De luchtvaartmaatschappijen doen er alles aan om de vlucht voor iedereen zo aangenaam, maar ook zo veilig mogelijk. Indien jouw kind wel een mondkapje om moet van het cabine personeel, ga dan alsjeblieft niet in discussie. Het is uit veiligheidsoverwegingen van je kind, maar ook van de medepassagiers.
 • Waar moet ik in Turkije een mondkapje dragen?
  In Turkije ben je verplicht in alle openbare ruimtes een mondkapje te dragen. Dus in supermarkten, overheidsgebouwen, maar ook in de bus. Zorg dat je altijd een mondkapje op zak hebt. Tijdens de vlucht, op het vliegveld en op de straten in Turkije. Mondkapjes zijn inmiddels overal te krijgen. Neem er genoeg mee op reis, zodat je altijd een schoon mondkapje hebt. Denk er ook aan dat je op de terugvlucht een mondkapje moet dragen.

Kan ik in Turkije winkelen?

 • Ja, je kan gewoon winkelen in Turkije, zolang je een mondkapje draagt. Het is in Turkije verplicht om op straat, in winkels en andere openbare gelegenheden een mondkapje te dragen. Voorkom problemen en zorg dat je altijd een mondkapje op zak hebt.

Krijg ik een mondkapje tijdens het boarden?

 • Nee, normaal gesproken krijg je geen mondkapje als je aan boord van het vliegtuig gaat. Je moet zelf zorgen voor gezichtsbescherming. Er zijn wel uitzonderingen, zoals Turkish Airlines. Zij delen aan passagiers een zogenoemde ‘hygiëne kit’ uit. In deze kit zit een mondkapje en desinfecterende doekjes. Neem voor de zekerheid altijd zelf een mondkapje mee. Stop deze in je zak of handtas, zodat je er altijd eentje bij je draagt. In deze Coranatijden is een mondkapje op zak hebben geen overbodige luxe.

Wij hopen dat jouw vragen met betrekking tot reizen naar Turkije tot dusver zijn beantwoord. Mocht je vraag er niet tussen staan, neem dan contact op met jouw reisorganisatie. Hopelijk krijgt Turkije snel het reisadvies code geel, zodat je weer ‘normaal’ op vakantie kan naar het geliefde Turkije. We snakken allemaal naar een zorgeloos lastminute Turkije en willen graag boeken voor vliegtickets Izmir om te genieten van zon, zee en strand.

Reacties