The day the music changed the world: 13 juli 1985

Het Verhaal van de Dag neemt je vandaag 35 jaar mee terug in de tijd, naar 13 juli 1985, toen de wereld getuige was van het grootste benefietconcert aller tijden: Live Aid

Live Aid
Te vaak wordt de wereld wakker geschut door enorme rampen. We kennen allemaal de beelden van aardbevingen, overstromingen, vulkaanuitbarstingen, orkanen en tsunami’s. En in 1985 was het een enorme hongersnood die Afrika teisterde. Het was aanleiding voor de muziekwereld, onder aanvoering van Bob Geldof,  om een enorm benefietconcert te organiseren met als doel zoveel mogelijk geld inzamelen om de getroffen bevolking van Afrika te helpen.

2 stadions, 16 uur, 1,5 miljard kijkers
Het resultaat was een mediaspektakel dat in de geschiedenis zijn gelijke niet kende en ook daarna nooit meer gekend heeft. Het benefietconcert Live Aid had z’n twee hoofdpodia in het Wembley Stadium in Londen en het JFK Stadium in Philadelphia en werd wereldwijd op tv uitgezonden.

(legendarische uitvoering van Radio Ga Ga in het Wembley Stadion tijdens Live Aid)

Ruim anderhalf miljard mensen keken 16 uur lang naar de optredens van Status Quo, Boomtown Rats, Adam Ant, Ultravox, Spandau Ballet, Billy Ocean, Black Sabbath, Sade, Sting, Phil Collins, Bryan Ferry, Paul Young, Bryan Adams, U2, Dire Straits, Queen, Simple Minds, David Bowie, Elton John, Kool & The Gang, Madonna, Paul McCartney, Cliff Richard, Led Zeppelin, Eric Clapton, Duran Duran, Patti Labelle, Bob Dylan, Keith Richards, Mick Jagger en Tina Turner.

Resultaat
De resultante van Live Aid was een opbrengst van bijna 250 miljoen dollar om de hongernood in Ethiopië te bestrijden en daarnaast een indrukwekkende muzikale erfenis. Menig artiest steeg boven zichzelf uit en zette een legendarisch optreden neer, zoals je kunt zien in de onderstaande legendarische Live Aid fragmenten.

Dire Straits met Mark Knopfler en Sting vanuit Wembly

Phil Collins voor 100,000 mensen in het John F. Kennedy Stadium, Philadelphia USA

U2 met ‘Mister Live Aid’ Bob Geldof vanuit Wembley met Sunday Bloody Sunday

Black Sabbath feat. Ozzy Osbourne met Paranoid vanuit John F. Kennedy Stadium

Elton John / George Michael met Don’t Let The Sun Go Down On Me vanuit Wembley

Eric Clapton met Layla vanuit John F. Kennedy Stadium

The Who met Won’t Get Fooled Again vanuit Wembley

Reacties