3D-kunst op het strand: dat is andere koek dan Love Letters in the Sand!

‘Loveletters in the Sand’, dat kennen we, maar dit gaat wel iets verder. Het lijkt de ideale uiting van kunst in deze corona-zomer. In de buitenlucht op een zonovergoten strand, met voldoende afstand van elkaar. Je kunt ernaar kijken, je kunt ook zelf schep en hark ter hand nemen.

(tekst: Wim Meijer)

In Nederland kennen we de zandsculpturen. Ieder jaar is Zandvoort dan de thuishaven voor het Europees kampioenschap. Dat geldt ook voor dit jaar, alleen maanden later dan voorgaande edities. Vanwege de coronamaatregelen gaan de zandkunstenaars pas op 10 oktober aan de slag.Maar ook in Garderen weten ze wat beeldhouwen met zand is. Jaarlijks wordt daar het Veluws Zandsculpturenfestijn georganiseerd, dit jaar in het teken van 75 jaar Bevrijding.

Niet alleen mét zand, maar ook ín ’t zand
Maar je kunt nog meer met zand. Dat bewijzen de Nieuw-Zeelandse kunstenaars Jamie Harkins, Constanza Nightingale en David Rendu. Anders dan de zandsculpturen maakt dit drietal in het zand 3D afbeeldingen die zo levensecht zijn, dat de wandelaars op het strand lijken op te gaan in de geschetste taferelen.

Met schep en hark
De enige tools die de drie kunstenaars gebruiken zijn een schep en een hark. Vooral met de hark kunnen ze de lichteffecten, en daarmee de diepte in de afbeeldingen realiseren, zoals onderstaande timelaps laat zien.

Vergankelijk
Anders dan de bekende zandsculpturen, waarbij speciaal zand wordt gebruikt om de kunstwerken enige vastheid en duurzaamheid te geven, zijn deze creatieve uitspattingen uiterst vergankelijk. Bij de eerste de beste vloed is het voorbij met de pret. Maar het nieuwe ongerepte strand bij de volgende eb vormt weer een nieuwe uitdaging voor deze kunstminnende beachboys uit Nieuw-Zeeland.

3D-kunst in Den Helder
Overigens wint 3D-kunst ook buiten de stranden steeds meer terrein. Zo blijkt op dit moment in Den Helder waar in het centrum de komende weken op vijf plekken 3D-kunstwerken verschijnen. Meer hierover in de reportage van mediapartner NH Nieuws.

 

Reacties