Acht appartementen klaar voor verhuur… of toch niet?

In een tijd dat er sprake is van schreeuwende woningnood, vooral voor jongeren cq starters, lijkt ieder initiatief voor het creëren van woonruimte meer dan welkom. Toch wordt niet ieder initiatief even hartelijk ontvangen, althans door de gemeente, die gebonden blijkt aan regels. Typisch voorbeeld is het pand Alkmaarseweg 222 in Beverwijk.

Marco van den Ham, eigenaar van de gelijknamige BV, heeft daar 8 appartementen gerealiseerd voor starters. De appartementen hebben een gemiddelde oppervlakte van 65m2, hebben een eigen badkamer, woonkamer, keuken en toegang tot een gemeenschappelijk buitenruimte en een eigen berging. In principe zijn ze dus klaar voor de verhuur. De gemeente Beverwijk is het daar echter niet mee eens.

Als in 2016 werd door de gemeente het verzoek om op deze locatie woonruimte te ontwikkelen afgewezen. Het gevolg was dat de woningen tijdelijk bedrijfsmatig werden (en worden) verhuurd. Toch is dat niet de situatie die Marco van den Ham voor ogen heeft. Hij hoopt er nog steeds op dat wethouder Serge Ferraro een keer bij hem langskomt om achter een kopje koffie over oplossingen na te denken.

Vooralsnog lijkt het er niet op dat het daar snel van komt, gezien onderstaande schriftelijke reactie van de wethouder: “De gemeente vindt dat er in de bestaande bebouwing geen woningen ontwikkeld kunnen worden. Het verzoek hiervoor is al in 2016 afgewezen. De reden van afwijzing van het verzoek is het volgende:
Het binnenterrein zou te intensief gebruikt worden als er woningen zijn. Dat veroorzaakt geluidsoverlast, privacy-afname en afname woonbeleving. De woonkwaliteit is niet voldoende, en niet voldoende buitenruimte en geen parkeervoorzieningen.”

Klik op de hoofdfoto bovenaan dit bericht voor de reportage van IJmond Nieuws met het interview met Marco van den Ham.

Reacties

Cookieinstellingen