In 2020 tot nu toe al 110 miljoen dieren met hittestress

Foto: Charles Duijff

In 2020 hadden tot nu toe al 110 miljoen dieren last van hittestress. Dit blijkt uit een schatting van Wakker Dier, dat het aantal dagen bijhoudt waarop dieren in de vee-industrie hittestress kunnen krijgen.

Bron Wakker Dier:

In Noord-Holland hadden dit jaar waarschijnlijk 1,5 miljoen dieren last.

“De cijfers tonen de immense omvang van het leed. Een Nationaal Hitteplan voor deze dieren is bittere noodzaak,” aldus Anne Hilhorst van de dierenwelzijnsorganisatie.

Wakker Dier monitort de dagen waarop temperatuur en luchtvochtigheid hoog genoeg zijn om hittestress te veroorzaken bij dieren in de vee-industrie. Dit jaar telt tot nu toe zeventien hete dagen en staat daarmee in de ‘hittestress top 5’, gerekend vanaf 1950. Door klimaatverandering neemt het aantal hittestressdagen toe. Sinds 1950 is met een stijging van 20 naar 45 dagen per jaar sprake van meer dan een verdubbeling.Provincie Noord-Holland

In Noord-Holland komen de minste hittestressdagen voor, gemiddeld 27 per jaar bij een landelijk gemiddelde van 45 dagen. Dit is een toename van 50 procent sinds 1950, toen er gemiddeld 18 hittestressdagen per jaar waren. 2020 kende tot nu toe 8 hittestressdagen en 1,5 miljoen dieren die daar hoogstwaarschijnlijk last van hadden.

Heetste provincies

De provincies met het meeste vee hebben ook de meeste hittedagen. In Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel lopen temperatuur en luchtvochtigheid het vaakst op. Alleen al in Noord-Brabant hadden dit jaar 32 miljoen dieren waarschijnlijk last van hittestress. In Limburg, Gelderland en Overijssel waren dit respectievelijk 19, 18 en 11 miljoen dieren.

Nationaal Hitteplan

Wakker Dier wil dat minister Schouten een Nationaal Hitteplan voor Dieren maakt en ingrijpt om ernstig dierenleed door hittestress te voorkomen. Onlangs introduceerde de minister een hitteplan voor diertransport, maar de eisen zijn te slap om het welzijn van dieren substantieel te verbeteren. Om hittestress in stal of weide te voorkomen, heeft de overheid nog geen enkele maatregel genomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen