Registratieplicht voor horecabezoekers zorgt voor vragen over privacy en haalbaarheid

Foto: Charles Duijff

Noord-holland – Horeca en pretparken moeten twee weken de deuren sluiten als er meerdere besmettingen worden vastgesteld.

Bron NH Nieuws: Dat liet premier Mark Rutte donderdagavond weten tijdens de persconferentie over het toenemende aantal coronabesmettingen. “Als er corona in een supermarkt wordt vastgesteld, hoeft deze niet dicht. Wij moeten wel dicht. Dat is gewoon niet eerlijk”, aldus Rob Baltus van de Koninklijke Horeca Nederland regio Noord-Holland.

Bezoekers van horecagelegenheden moeten bij aankomst hun naam en contactgegevens laten registreren, zodat die gebruikt kunnen worden voor bron- en contactonderzoek.

De Koninklijke Horeca Nederland regio Noord-Holland zegt zich opnieuw aan de regels te zullen gaan houden. Wel twijfelt een woordvoerder over de haalbaarheid ervan: “Natuurlijk gaan we het weer doen. Maar in de praktijk blijkt het lastig. Als jij een vol strandpaviljoen hebt, is het een flinke klus. En niet iedereen gaat zitten, mensen halen ook een drankje en gaan weer weg”, aldus woordvoerder Rob Baltus.

Oneerlijk

Hij noemt het beleid voor de horeca dubbelzinnig. “Als er corona in een supermarkt wordt vastgesteld, hoeft deze niet dicht. Wij moeten wel dicht. Dat is gewoon niet eerlijk. Ik zie zes mensen volgepropt in een auto hier naartoe komen.”

Daarnaast twijfelt Baltus of het bewaren van al die gegevens wettelijk wel mag: “We zitten toch met de privacy. Uiteraard gaan we ons eraan houden. Als dit een tweede golf voorkomt, en de horeca niet opnieuw dicht hoeft, teken ik ervoor.”

“De focus ligt nu erg op de horeca, terwijl het aantal besmettingen daar niet het hoogst is”

Dirk beljaarts, koninklijke horeca nederland

Directeur van de landelijke Koninklijke Horeca Nederland, Dirk Beljaarts, gaat ervan uit dat registratie van gasten vrijwillig is, omdat verplicht achterlaten van naam en contactgegevens vanwege privacyregels niet kan.

Strafmaatregel 

Hij vraagt zich af of sluiting van onder meer café’s en restaurants voor veertien dagen als er meerdere besmettingen zijn een strafmaatregel is of dat dit noodzakelijk is voor de volksgezondheid. Horecazaken die besmette gasten binnen hebben gehad zouden in zijn ogen na het treffen van een paar maatregelen snel weer open kunnen.

“De focus ligt nu erg op de horeca, terwijl het aantal besmettingen daar niet het hoogst is.”

 

Reacties