Een Zee van Staal in Wijk aan Zee; bijzondere samensmelting van natuur, cultuur en industrie

Iedere week gratis rondleidingen met telkens een ander thema; IJmond nieuws liep een rondje mee met gids Marije Gertenbach.

Staal en Wijk aan Zee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al ruim 100 jaar hebben ze een bijzondere haat-liefdeverhouding. Staal (lees: Tata Steel) zorgt voor werkgelegenheid en daarmee welvaart. Maar ook zorgt de productie van staal voor de nodige negatieve effecten op de natuur en op de (hoewel men daar nooit over raakt uitgediscussieerd) gezondheid van de bewoners van met name Wijk aan Zee, Beverwijk en IJmuiden.

Maar ook op cultureel gebied maakt ‘staal’ het nodige los in Wijk aan Zee. Al jarenlang zien we de elementen natuur, cultuur en industrie samenvloeien in de vele creaties tijdens de  Internationale kunstenaarsweek ‘Ezels en Kwasten’. En in 1999, toen Wijk aan Zee Cultureel Dorp van Europa was, leefden elf beeldhouwers afkomstig uit elf Europese landen zich helemaal uit op het thema ‘staal’ en transformeerde een stuk duingebied in Wijk aan Zee, grenzend aan het terrein van Tata Steel, tot het inmiddels niet meer weg te denken beeldenpark ‘Een Zee van Staal’.

Inmiddels bestaat het park dus al 21 jaar, maar is nog steeds de moeite van het bezoeken waard en vormt daarbij steeds weer een inspiratiebron voor onder andere schilders, tekenaars en fotografen, terwijl ook natuurliefhebbers graag een rondje maken langs de stalen kunstwerken, die op zich weer het decor vormen voor een landschap dat ook qua fauna en flora volop te bieden heeft.

IJmond nieuws liep afgelopen week een rondje mee met Marije Gertenbach, die als gids wekelijks op zondagmiddag gratis rondleidingen organiseert door het park (in de zomer wekelijks, buiten de zomer alleen op de 1e zondag van de maand). Rondleidingen die steeds weer een andere invalshoek hebben.

Klik op de hoofdfoto bovenaan dit bericht voor de reportage van IJmond Nieuws

Reacties