Waterbedrijven Noord-Holland bezorgd over ‘extreem grote drinkwateraanvraag’

Pompgebouw in de Amsterdamse Waterleidingduinen
Foto: Wim Meijer Fotografie

Als iedereen tegelijk de kraan open zet wordt de druk verlaagd met als gevolg: minder of zelfs geen water meer uit de kraan.

Drinkwaterbedrijven in grote delen van ons land zijn bezorgd over de “extreem grote drinkwatervraag” in deze tropische week. Volgens de bedrijven is er nooit eerder zoveel drinkwater gebruikt op hete dagen.

Zij noemen als voornaamste reden dat heel veel Nederlanders op dit moment vanwege de coronacrisis thuis zijn of op vakantie in eigen land. “Iedereen moet heel zuinig omgaan met drinkwater, anders raakt de dagelijkse voorraad op”, waarschuwen zij.

De waarschuwing geldt voor Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Flevoland, Utrecht, Noord-Holland en Limburg. Alle drinkwaterbedrijven in deze provincies roepen mensen op om geen tuinen te sproeien en geen grote opzetzwembaden te vullen. “Een groot zwembad in de tuin vraagt 2500 liter water. Ter vergelijking: een bad vullen kost 120 liter water en bij het douchen wordt 65 liter water verbruikt”, aldus drinkwaterbedrijf Vitens.

Oranjekom, groot waterreservoir in de AWD

PWN
De bedrijven vullen elke dag reservoirs met een grote hoeveelheid bereid drinkwater. Dat water gaat via de leidingen naar de aansluitpunten. Als iedereen tegelijk de kraan openzet om grote hoeveelheden water te tappen, ontstaat er als het ware een file in de waterleiding, legt het Noord-Hollandse PWN uit. Aansluitingen aan het eind van de leiding krijgen dan geen water meer. De bedrijven lossen dat op door de druk op de leiding te verlagen, maar daardoor komt bij iedereen minder water uit de kraan. Of zelfs helemaal geen water meer.

PWN-gebouw bij Velserbroek (foto: Wim Meijer Fotografie)

Sproeien en badjes vullen (nog) niet te verbieden
De drinkwaterbedrijven kunnen bijvoorbeeld sproeien van de tuin niet echt verbieden. Dat moet de minister van Waterstaat en Infrastructuur doen. Het RIVM heeft vorig jaar voor het ministerie uitgezocht hoe andere landen omgaan met drinkwaterbeperkingen en dat vertaald naar Nederland. Het is volgens het RIVM mogelijk om ook voor Nederland trapsgewijs paal en perk te stellen aan het drinkwatergebruik in extreme omstandigheden. Maar daarvoor is nog veel overleg nodig over onder meer handhaving en bevoegdheden. Het ministerie komt naar verwachting eind van dit jaar met een voorstel.

Reacties