Veerdienst DFDS naar Engeland blijft varen ondanks quarantaineplicht; minicruises wel gestopt

Foto: Wim Meijer Fotografie

IJMUIDEN – De veerboten tussen IJmuiden en Newcastle zullen vooralsnog volgens dienstregeling blijven varen. Dit ondanks nieuwe reisrestricties voor Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk.

(bron: NH Nieuws)

Sinds gisterochtend 5.00 uur moeten reizigers vanuit Nederland twee weken in zelfisolatie als ze de oversteek naar Groot Brittannië maken. De Deense rederij DFDS Seaways, die de lijn uitvoert, laat echter weten dat dit ‘tot nader order’ geen invloed zal hebben op de afvaarten.

Wel kunnen reizigers tot 24 uur voor vertrek hun ticket gratis om laten boeken of een voucher krijgen. Deze mogelijkheid bestond al vanwege de coronacrisis.

MiniCruise
Vooral passagiers die van plan waren om een zogenoemde ‘3-daagse MiniCruise’ maken naar Newcastle, zullen waarschijnlijk gebruikmaken van de regeling. Van zo’n ‘cruise’ blijft immers weinig over: na vertrek, ’s avonds in IJmuiden, moeten reizigers normaal gesproken de volgende dag alweer de boot terugnemen in Newcastle.

Voor twee weken quarantaine is dus geen tijd. Een woordvoerder van DFDS laat aan NH Nieuws weten dat de verkoop van dit reispakket dan ook per direct stopt.

Toekomst onzeker
De woordvoerder van DFDS zegt dat het “moeilijk te beantwoorden” is of de lijn tussen de twee havensteden nog toekomst heeft. De lijn is net een maand weer in de vaart, nadat de schepen sinds maart niet in gebruik waren vanwege eerdere reisbeperkingen.

“Het zal afhangen van het aantal essentiële reizigers en vrachtvolumes”, aldus de woordvoerder. Door de quarantainemaatregel van het Verenigd Koninkrijk worden alle niet-essentiële reizen naar Engeland door de Nederlandse regering afgeraden.

Wie zich overigens niet aan de quarantaineplicht houdt, kan een boete verwachten van 1.000 pond (1.110 euro). Bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk moet je direct je quarantaine-adres opgeven. Heb je die niet, dan regelt de Britse overheid er een. Dit is op kosten van de reiziger, zo valt te lezen bij de BBC.

DFDS vaart dagelijks vanuit de haven van IJmuiden naar de Engelse havenstad. Sinds het begin van de coronacrisis was de ferry uit de vaart, toen alle buitenlandse reizen werden afgeraden. Sinds 15 juli is de Noordzeeoversteek weer mogelijk.

Reacties