‘Back Home’ bepalende muzikale kentering van The Golden Earring

Het Verhaal van de Dag neemt je vandaag 50 jaar mee terug in de tijd, naar 22 augustus 1970, toen  het nummer ‘Back home’ van The Golden Earring de eerste plaats van de Nederlandse Top 40 bereikte. Vijf weken hield de eerste rockhit van de Haagse formatie de leidende positie bezet.

Na de ruim acht jaar relatief rustige beatmuziek met nummers als Please go (hun eerste hit), That Day, Sound of the Screaming Day en Dong Dong Diki Diki Dong (hun eerste nummer 1)  betekende ‘Back Home’ een muzikale kentering voor de groep die in 1961 was opgericht door de toen dertienjarige George Kooymans en zijn buurjongen Rinus Gerritsen.

Oudste rockband
Inmiddels bestaat de groep 59 jaar, waarvan 50 jaar in de huidige formatie met Barry Hay, Cesar Zuiderwijk, George Kooymans en Rinus Gerritsen. Daarmee is The Golden Earring de oudste nog bestaande rockband van Nederland en een van de langst bestaande bands ter wereld met een indrukwekkende staat van dienst.

In totaal maakte The Golden Earring 25 studioalbums, acht verzamelalbums en acht live-albums. Maar liefst 30 albums werden goud. Verder bestookten ze de Nederlandse Top-40 met maar liefst 60 hitsingles waarvan er vijf reikten tot de eerste plaats. In totaal stonden Barry Haye en zijn mannen meer dan 400 weken in de top-40 waarmee ze de meest succesvolle single-artiesten zijn aller tijden.

Reacties