Leden FNV akkoord met afspraken Tata Steel

Foto: Wim Meijer Fotografie

IJMUIDEN – De leden van vakbond FNV bij Tata Steel hebben bijna unaniem ingestemd met het akkoord dat op 3 juli werd uitonderhandeld na een staking van bijna 24 dagen. Maar het vertrouwen van de medewerkers in de directie is hiermee niet meteen hersteld, waarschuwt FNV.

(bron: NH Nieuws)

Met het akkoord worden gedwongen ontslagen voorkomen, een van de belangrijkste voorwaarden van de FNV. Ook komt er een gezamenlijk plan van Tata Steel en de FNV richting de Europese Ondernemingsraad. Dit plan moet zorgen voor meer zelfstandigheid voor Tata Steel IJmuiden, minder bureaucratie en meer slagvaardigheid.

Roel Berghuis, FNV bestuurder bij Tata Steel is blij om te zien dat het staken heeft geloond. Wel zegt hij dat het geen garantie is voor de toekomst. ‘De leden zijn akkoord, maar hebben ook een duidelijk signaal afgegeven: hun zorgen over de aanhoudende onzekerheid over het voortbestaan van hun staalbedrijf in IJmuiden blijft”, aldus Berghuis.

Een belangrijk onderdeel van het akkoord is de verlenging van de werkgelegenheidsgarantie met vijf jaar tot 2026 en de verlenging van het Generatiepact tot eind 2026. Het Generatiepact zorgt ervoor dat medewerkers minder uren hoeven te werken in aanloop naar hun AOW-leeftijd. Ook mogen er geen onderdelen van Tata Steel Nederland in de uitverkoop zonder dat daar een goede reden voor is.

De leden zijn akkoord, maar we hebben ook een duidelijk signaal afgegeven

Roel Berghuis, FNV bestuurder Tata Steel

Daarnaast heeft Tata Steel toegezegd te werken aan een gedegen plan voor een duurzame toekomst voor het staalbedrijf, waaronder reductie van de CO2 uitstoot.

Berghuis is blij met het behaalde resultaat, maar blijft op zijn hoede. “De leden zijn akkoord, maar hebben ook een duidelijk signaal afgegeven: hun zorgen over de aanhoudende onzekerheid over het voortbestaan van hun staalbedrijf in IJmuiden blijft.”

Reacties