Zomerstorm Francis op komst: vanavond al kans op windkracht 8

Foto: Dennis Gouda

NOORD-HOLLAND – Er is voor vannacht en morgen code geel afgegeven in verband met flinke wind vanuit het westen. Langs de kust kan het volgens NH Nieuws-weerman Jan Visser zo’n 90 tot 100 km/uur gaan waaien.

(bron: NH Nieuws)

De waarschuwing geldt in Noord-Holland van 22.00 uur vanavond tot 16.00 uur morgen. Volgens Weerplaza heeft de storm van de Britse weerdienst een naam gekregen: Francis. Vanuit Engeland en Ierland stromen de eerste berichten over overstromingen en extreme weersomstandigheden al binnen.

In de kustgebieden zijn de gevolgen van de storm vanavond al flink merkbaar, daar kan dan al windkracht 7 of 8 ontstaan. Gedurende de nacht en morgenochtend trekt het verder aan tot mogelijk zelfs windkracht 10 of 11.

Code geel
Vooralsnog heeft het KNMI code geel afgegeven voor zware windstoten. Dat betekent dat er mogelijk hinder is voor buitenactiviteiten. Mensen die op de camping staan worden gewaarschuwd hun haringen te controleren en eventuele luifels af te breken. Ook kunnen er verzwakte bomen omwaaien.

Hekken om bomen in  Alkmaar
Op het Kwerenbolwerk in Alkmaar staan drie grote populieren die binnenkort gekapt worden omdat ze aangetast zijn door een zwam. Omdat ze verzwakt zijn bestaat het risico dat er grote takken afbreken bij harde wind. Om deze bomen is dus een hek gezet voor de aankomende storm.

AZ en zomerstorm
Overigens heeft Alkmaar überhaupt slechte herinneringen aan een augustusstorm. Vorig jaar was het eveneens een zomerstorm die op 10 augustus fataal werd voor het dak van het Afas Stadion, de thuishaven van voetbalclub AZ. Uitgerekend morgen spelen de Alkmaarders in datzelfde stadion de 2e voorronde voor de Champions League tegen het Tsjechische Viktoria Plzen. Misschien wel een geluk bij een ongeluk dat het stadion op dit moment nog dakloos is.

Reacties