Zomerstorm houdt nog tot in de middag aan

Strand Zandvoort vanmorgen leeg en verlaten en gegeseld door Francis
Foto: Wim Meijer Fotografie

Omgewaaide bomen in IJmuiden en Uitgeest, ingestorte steiger in Heerhugowaard en veel afgewaaide takken; Francis houdt flink huis in regio Kennemerland

De storm die over Nederland raast, bereikte woensdag tussen 04.00 en 05.00 uur in de ochtend een hoogtepunt. Aan de kust in het westen en noordwesten is windkracht 9 gemeten, meldt Weeronline. Tegen het middaguur is de storm voorbij. Het duurt tot het eind van de middag voordat de zware windstoten zijn verdwenen.

Langs de westkust zijn er zware windstoten van 80 tot 100 kilometer per uur en enkele zeer zware windstoten van 100 tot 110 kilometer per uur zijn niet uitgesloten. Daarbij werd ook op sommige plaatsen schade veroorzaakt, zoals in Heerhugowaard waar een bouwsteiger instortte.

Ook in de IJmond is de storm niet onopgemerkt voorbijgegaan. In IJmuiden viel een boom op meerdere auto’s. Dat gebeurde aan het Georgebos in Zeewijk. Vier geparkeerde auto’s werden geraakt. De boom viel naast een flatgebouw. De schade aan de voertuigen is aanzienlijk. De brandweer heeft een deel van de takken weggezaagd. Ook is daar de Heerenduinweg deze ochtend afgesloten voor verkeer, vanwege afgebroken takken die op de weg terecht zijn gekomen.

En ook in Uitgeest viel een boom om onder de druk van de wind. Dit betrof een boom naast basisschool de Wissel in Uitgeest.

Verder deze ochtend
“Het wegverkeer kan vanmorgen nog flink gehinderd worden door zijwind. Het wordt dna ook afgeraden om met een caravan, aanhanger of lege vrachtwagen de weg op te gaan”, aldus Weeronline. Om die reden is ook de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad afgesloten voor vrachtwagens en auto’s met aanhanger.

Donderdag is het veel rustiger weer en staat er een matige wind. Vrijdag en in het weekend is het weer iets onstuimiger met een matige tot vrij krachtige wind, maar tot een storm komt het niet meer.

Reacties