Eerste museum van Europa voor klimaat en biodiversiteit in IJmuiden

Foto: Ton van Steijn

De plannen voor een toonaangevend museum en science center over klimaatverandering en natuur zijn klaar. Als die doorgaan komt in IJmuiden de eerste publieksplek in Europa met de thema’s klimaatverandering, natuur en duurzame technologie. In het nieuwe museum gaan het bestaande Pieter Vermeulen Museum (PVM) en science center BRAK! samen.

Klimaatspeeltuin aan de kust van IJmuiden
Erwin van Liempd, directeur BRAK!/PVM is trots op de plannen die er liggen: “Wat wij voor ogen hebben is een speeltuin voor innovatie en kennis over klimaatverandering, gecombineerd met natuurhistorie. Een plek aan de kust van IJmuiden waar geleerd kan worden over het leven op aarde met hands-on educatie waar we werken aan een circulaire toekomst. Na een museumbezoek gaan mensen onder de indruk én vol ideeën naar huis om thuis of op hun werk zelf aan de slag te gaan met klimaatverandering en natuur.”

Leren over klimaat, natuur en duurzame technologie
Klimaatverandering heeft steeds meer effect op onze manier van leven. Denk aan de hittegolven, hoosbuien en droogte van de afgelopen tijd. Dat heeft effect op de natuur, tuinen, landbouw en woningen. Museumbezoekers kunnen straks klimaatverandering ervaren met tentoonstellingen die alle zintuigen prikkelen, met inspirerende activiteiten over natuur, klimaat en duurzame technologie. Daarnaast kunnen ze bij BRAK!/PVM zelf een actieve bijdrage leveren, bijvoorbeeld in de vorm van burgerwetenschap. Inwoners van de IJmond (en daarbuiten) kunnen hier samenwerken met wetenschappers, kunstenaars, en politici. Ook duurzame en innovatieve bedrijven in bijvoorbeeld de bouw, energievoorziening, scheepvaart, toerisme en industrie krijgen een plek in BRAK!/PVM. Educatie is een kerntaak; in het nieuwe BRAK!/PVM worden scholieren van zowel basis- voortgezet als beroepsonderwijs bediend.

Unieke locatie in IJmuiden aan Zee
Het te realiseren gebouw van in totaal 1970 M2 vloeroppervlak wordt bij IJmuiden aan Zee gebouwd. Een spectaculaire plek bij kust en duinen, waar zoet en zout water elkaar ontmoeten en natuur grenst aan industrie, waar de zee altijd zichtbaar is én buitendijks. Een plek waar twee grote nationale ontwikkelingen samenkomen; de kustlijn van Nederland en de Metropool Regio Amsterdam. De totale kosten voor de bouw en inrichting van het museum zijn geraamd op 5.650.000 Euro. Het toekomstige museum verwacht in vier jaar meer dan 1,25 miljoen omzet per jaar te draaien door museumbezoek, zaalverhuur, activiteiten, educatie en winkelomzet. “Nu duidelijk is hoe de financiering eruit kan zien, zoeken we sponsors. We benaderen momenteel bedrijven en instellingen die een impactvolle bijdrage leveren aan een schone wereld en aan biodiversiteit en dat graag willen laten zien, hun kennis willen delen in ons toekomstige museum”, aldus Van Liempd. In november besluit gemeente Velsen over hun deel van de financiering van het nieuwe museum.

Reacties