Hoogleraar en Dorpsraad willen concrete maatregelen na veegmonsters Wijk aan Zee

Foto: Wim Meijer Fotografie

WIJK AAN ZEE – Voor zowel hoogleraar milieuchemie en toxicologie Jacob de Boer als de leden uit Dorpsraad Wijk aan Zee is de maat vol: zij willen dat de overheid spoedig ingrijpt, nu uit onderzoek van het RIVM blijkt dat in de veegmonsters die deze zomer in het dorp zijn afgenomen hoge concentraties kankerverwekkende stoffen zitten.

(bron: NH Nieuws)

Het is het zoveelste verontrustende bericht in korte tijd. Wijk aan Zee is koploper op het gebied van concentraties ultrafijnstof. Een bedieningsfout bij Tata Steel die leidde tot ongekende hoeveelheden koolmonoxide en roet in de lucht. Een verontrustend rapport van GGD Kennemerland waaruit blijkt dat het aantal mensen met longkanker in Beverwijk fors hoger is dan in andere gemeenten. Het is maar een kleine greep uit de zeer recente geschiedenis.

Nu blijkt uit nieuw onderzoek, verricht door het RIVM op basis van veegmonsters, dat er opnieuw schadelijke stoffen gevonden zijn. Onder meer PAK’s (Polycyclische aromatische koolwaterstoffen: schadelijke stoffen, red.) en hoge concentraties lood. In maart 2019 werd dit ook al aangetroffen.

Toen werd door het RIVM een inschatting gemaakt van gezondheidsrisico’s door grafietregens. De conclusie: de gemeten hoeveelheden van de metalen lood, mangaan en vanadium zijn voor jonge kinderen ongewenst voor de gezondheid.

Klik HIER om verder te lezen en voor de reportage van mediapartner NH Nieuws.

Reacties