Voor de mooiste zandsculpturen hoef je niet te wachten tot oktober

Foto: Wim Meijer Fotografie

Vanaf 10 oktober vindt voor de negende keer het Europees Kampioenschap Zandsculpturen in Zandvoort plaats. Een paar maanden later dan gepland  als gevolg van de coronacrisis. Maar voor zandsculpturen van wereldniveau hoef je niet te wachten, want in Garderen vind je de absolute op op het gebied van zandkunst.

Net zoals zo’n beetje alle evenementen moest ook het Europees Kampioenschap Zandsculpturen in Zandvoort uitwijken als gevolg van de coronacrisis. Normaal wordt het centrum en de boulevard van de badplaats gedurende de gehele zomer opgesierd door de indrukwekkende uit zand gehouwen

Het thema voor dit EK, dat een samenwerking is tussen de Zandacademie, de gemeente Zandvoort, Holland Casino en Zandvoort Marketing, is dit jaar ‘Zandvoort Goes Wild’.  Zes zandkunstwerken worden vervaardigd door kunstenaars uit 6 verschillende Europese landen en zijn gedurende een periode van 4 maanden gratis te bezichtigen op diverse locaties in het dorp.

75 Jaar Bevrijding
Toch hoeven de liefhebbers van zandkunst niet zo lang te wachten om toch al een enorme collectie van zandsculpturen te kunnen bewonderen. Dat kan in Garderen waar nu al voor de 12e keer het Veluws Zandsculpturenfestijn. In de vorm van tientallen indrukwekkende zand-kunstwerken hebben zandkunstenaars uit de hele wereld zich uitgeleefd op het thema ’75 Jaar Bevrijding’. Indrukwekkende beelden van het Koningshuis in de oorlog, Hitler, de transporten van de joden naar Duitsland, Churchill, Eisenhower en Staling, en complete slagvelden met tanks, boten, kanonnen en parachutisten.

Behalve dit thema, komt er ook volop Nederlandse cultuur inbeeld in het overdekte gedeelte van de expositie, met beelden variërend van Rembrandt van Rijn tot Delfts Blauw en André Rieu tot ook Koning Willem Alexander en premier Mark Rutte.Alles bij elkaar een indrukwekkend creatief uitjes als ultieme opwarmer voor het EK in Zandvoort straks vanaf 10 oktober.

NieuwsNL-redacteur Wim Meijer ging deze week langs in Garderen en maakte een uitgebreide foto-impressie. Hieronder een selectie: 

Behalve 75 Jaar Bevrijding ook ruimte voor Nederlandse cultuur:

Reacties