SLAPEND RIJK… Als dàt geen ‘Satisfaction’ geeft dan weet ik ’t niet meer!

Het Verhaal van de Dag neemt je vandaag 55 jaar mee terug in de tijd, naar 18 september 1965, toen The Rolling Stones de 1e plaats van de Nederlandse Top 40 bereikten met hun hitsingle ’(I Can’t Get No) Satisfaction’. Vijf weken lang hielden ze die leidende positie vast, niet alleen in Nederland, maar ook in Amerika, Engeland en veel andere Europese landen.

(tekst: Wim Meijer)

Openingsrif
Satisfaction betekende de definitieve wereldwijde doorbraak voor Mick Jagger en zijn kompanen en kun je een typisch voorbeeld noemen van ‘slapend rijk worden’. Het was namelijk Stones-gitarist Keith Richards die de soundbepalende gitaarrif van het nummer componeerde… in zijn slaap!

Op dat moment verbleven The Stones in het Fort Harrison Hotel in Clearwater. Keith Richards hierover: “I woke up in bed with this riff and I thought ‘I ’ve gotta put that down.’  Hij stond op, pakte zijn gitaar en een portable cassetterecorder, speelde wat hij had bedacht en stapte terug in bed. Toen hij de volgende ochtend zijn bandje terugluisterde hoorde hij ‘two minutes of ‘Satisfaction’ and forty minutes of me snoring”, aldus Richards.

Onbevredigende consumptiemaatschappij
In de daarop volgende dagen schreef Mick Jagger de tekst: (in de ik-persoon) over iemand die zoekend is naar authenticiteit in een wereld vol commerciële nep, als protest tegen de consumptiemaatschappij in Amerika, zoals deze werd afgespiegeld in radio- en televisiespots.

Op 27 mei 1965 werd het nummer in Amerika uitgebracht en ging daar binnen enkele weken meer dan een miljoen keer over de toonbank, waarmee The Stones meteen over voldoende financiële middelen beschikten om zelf ook uitbundig deel te kunnen nemen aan die ‘onbevredigende consumptiemaatschappij’.

Reacties