Tata’s nieuwste loskraan aangekomen in IJmuiden

Foto: Ton van Steijn

IJMUIDEN – Twee weken later dan gepland is de nieuwste loskraan van Tata Steel afgelopen zondag bij het bedrijf aangekomen. De bijna twee miljoen kilo wegende kraan is vanuit Polen naar IJmuiden gesleept.

Begin deze maand liet het bedrijf weten dat het ponton met daarop de kraan vanwege onstuimig weer tijdelijk in de haven van de Deense stad Frederikshavn lag. De verwachting was toen dat de laatste etappe van het bijzondere transport enkele dagen moest worden uitgesteld, maar dat werden enkele weken.

De kraan weegt dus een kleine 2 miljoen kilo, is 62 meter hoog, 108 meter lang en 32 meter breed. Per uur kan er ongeveer drie miljoen kilo aan grondstoffen mee worden gelost. Ter vergelijking: Tata’s huidige drie kranen kunnen ieder ongeveer twee miljoen kilo grondstoffen per uur lossen.

Het zal nog enkele maanden voordat de kolos in gebruik wordt genomen, liet het bedrijf eerder weten. Alleen het op de kade hijsen zal al enkele dagen in beslag nemen.

Foto’s Ton van Steijn
Fotograaf Ton van Steijn was erbij toen de kraan aankwam in IJmuiden en maakte bijgaande foto’s. Kijk voor meer foto’s en reportages van Ton van Steijn op zijn Facebookpagina.

Reacties