Barry White beter uit de gevangenis

Foto: Wikipedia

Het Verhaal van de Dag neemt je vandaag 60 jaar mee terug in de tijd, naar 25 september 1960, toen de 16-jarige  Barry Eugene Carter ontslagen werd uit de gevangenis, nadat hij een straf van 3 maanden had uitgezeten vanwege het stelen van Cadillac-autobanden met een marktwaarde van 30.000 dollar.

(tekst: Wim Meijer)

Now or never
Lang niet iedereen komt beter uit de gevangenis dan dat hij er in is gegaan. Bij de jonge Barry Carter, die later bekend zou worden als de soul- en discozanger Barry White, was dat wel het geval. Het verhaal wil dat hij, toen hij in de gevangenis Elvis Presley op de radio hoorde met ‘It’s Now or Never’ hij besloot om zijn leven helemaal om te gooien en zijn nog jonge leven te beteren.

Twee dagen nadat hij uit de gevangenis was ontslagen, vertrok hij te voet naar Hollywood waar hij zich aansloot bij de groep The Upfronts, waar zijn natuurlijke ‘basgeluid’ een welkome aanvulling vormde. Na The Upfronts volgden The Atlantics waarmee hij een paar bescheiden hitje scoorde ‘Tracey’. En in 1963 maakte hij ook deel uit van The Majestics, waarmee hij onder andere het nummer Strange World opnam.

Love Unlimited
Na deze prille muzikale avonturen volgde een periode waarin Barry White zich vooral ging richten op het schrijven, arrangeren en produceren van muziek. Dit duurde tot 1972 toen hij met de debuutsingle van de door hem geformeerde damesgroep Love Unlimited ‘Walking with in the rain (with the one you love)’ een enorme wereldhit scoorde. Op het einde van de hit klonk Barry’s stem door de telefoon. Welgeteld dertien woordjes sprak hij uit met zijn warme, diepe stem, waarmee hij meteen de toon zette voor heel veel meer.

Solo
In 1973 pakte hij zelf de microfoon als solozanger en scoorde onmiddellijk een grote hit met ‘I’m Gonna Love You Just a Little More Baby’. Daarna volgde meer successen met ‘Never, Never Gonna Give Ya Up’, ‘Can’t Get Enough Of Your Love, Babe’, en ‘You’re The First, The Last, My Everything’.

Alles wat Barry White aanraakte leek in goud te veranderen. Zelfs als hij zijn mond dichthield was succes verzekerd, zoals bleek uit het nummer ‘Love Theme’ uit 1974 van Barry White’s begeleidingsorkest ‘The Love Unlimited Orchestra’.

Weliswaar lagen de grote jaren van Barry White tussen 1972 en 1983, toch bleef hij tot aan het eind van de negentiger jaren muziek maken. In totaal scoorde hij gedurende zijn carrière 106 gouden en 41 platina platen en verkocht wereldwijd meer dan 100 miljoen albums. Op 4 juli 2003 overleed de muzikale zwaargewicht aan nierfalen op 58-jarige leeftijd.

Reacties