Bevrijdingspop denkt na over festivalvorm 2021: Coronaproof en toekomstbestendig

Foto: Charles Duijff /logo bevrijdingspop

HAARLEM – Bij zijn aantreden zag de nieuwe voorzitter Bernt Schneiders van Bevrijdingspop het helemaal voor zich: “Heel vaak heb ik meegemaakt dat ik op het podium achter de band stond en dan uitkijkend over het Vlooienveld, het publiek deinend op de muziek.”

Bron NH Nieuws:

Nu is hij met de organisatie op zoek naar heel veel scenario’s om na de winter een keuze te maken.

Vijf mei is nog heel ver weg, maar het bestuur van Bevrijdingspop komt nu al regelmatig bijeen. Alle scenario’s komen op tafel, waarbij niets te gek is. “Je kunt van alles bedenken: het klassieke festival, zittend op stoeltjes, staand op anderhalve meter. Misschien wel een indoorfestival waarbij we met alle culturele instellingen afspraken maken om op elk podium iets te doen.”

Bernt Schneiders en de bestuursleden laten alles de revue passeren. En dan krijgen ze nog de input van de andere vrijwilligers. Dus het bestuur wil zich nog nergens op vastleggen. “Maar het komt er dus eigenlijk op neer dat we zo’n vijf festivals moeten gaan organiseren, want op het laatste moment zullen we bepalen welke het dan gaat worden.” (hieronder Bernt Schneiders foto Onno Hulshof) Hossende meute

Haarlem kende in augustus weer haar eerste festival met Haarlem Jazz & More in coronastyle. Geen grote massa mensen op de Grote Markt, maar keurig zittend klappen op stoeltjes op anderhalve meter van elk stel. Is dat een doemscenario voor de komende jaren? Of is het een keerpunt voor festivals in de stad? Want tijdens de intelligente lockdown blijken steeds meer Haarlemmers behoefte te hebben om meer kleinschaligheid en ontspannenheid in de stad, zo is de conclusie van een aantal gesprekken in debatcentrum Pletterij in samenwerking met NH Nieuws.

Ook Bevrijdingspop denkt na nu in deze coronaperiode na over de omvang van het festival, dat in de afgelopen 40 jaar enorm gegroeid is. Een menigte van 140 duizend mensen kwam op de editie van 2019 af. En dat roept al een paar jaar vragen op bij Haarlemmers. Muziekjournalist Peter Bruyn zal vanavond in een debat in de Pletterij zijn pleidooi weer houden voor een kleiner festival op 5 mei.

“Wij vinden die hossende meute eerlijk gezegd best wel leuk,  want het is wel een fantastische festival waar heel veel mensen van genieten”, zegt Bernt Schneiders. “maar onze missie overbrengen op zo’n groot festival is best een uitdaging”, erkent ook hij. De afgelopen edities is daar al veel meer aandacht voor, bij het ‘vijf voor vijf’ moment op het podium, maar ook met de fotogallerij op de route naar het festivalterrein in de Haarlemmer Hout. En dus is ook het scenario met acts in bijvoorbeeld de Philharmonie voor Schneiders zeker een optie. “Met aan het begin van de act een gedicht of zo. Dan is de impact misschien wel groter.” (Hieronder van Dik Hout Bevrijdingspop 2019)Baromzetten

Maar zonder een grote mensenmassa op het Vlooienveld loopt de organisatie van Bevrijdingspop wel aan tegen het kostenplaatje. “Je moet daarin wel reeël zijn, zo’n festival kost heel erg veel geld. Het grootste deel van de inkomsten bestaat uit baromzetten. En als  iedereen statisch ergens zit, dan is het ook maar de vraag hoe gezellig het is en hoeveel er wordt omgezet.”

De penningmeester van Bevrijdingspop wijst de enthousiaste nieuwe voorzitter er regelmatig op dat “we wel vlees op de botten moeten houden, want als je eens een festival met slecht weer hebt, ben je bijna failliet.”

En dus is geld een belangrijke factor om het festival niet alleen hopelijk volgend jaar in één of andere vorm wel door te laten gaan, maar ook of dat het op lange termijn haalbaar is om het festival een nieuwe look te geven. En dus wordt ook heel voorzichtig gedacht aan het vragen van een bijdrage van de festivalbezoekers. “Wij zijn altijd een gratis festival geweest, maar het kan zijn dat je toch dat pad op moet.” Schneiders denkt dan aan een kaartje met consumpties erbij, om die baromzet te garanderen.

“En een beetje mensenmassa hoort er ook wel bij”, vindt Schneiders, “want de gemiddelde Nederlander vindt dat nou eenmaal gezellig en wij ook.”

Vanavond zal hij met andere organisatoren van festivals in Haarlem het debat aangaan in de Pletterij, op zoek naar de nieuwe formules om in een ontspannen stad een feestje te vieren. Deze bijeenkomst moet kleinschalig gehouden worden en er kan geen publiek meer bij. De discussie is ook online te volgen via een livestream, die ook via NH Nieuws te bekijken is. ZIE NH NIEUWS

Reacties