Allereerste luchtfoto: ‘Boston door de ogen van de adelaar en de wilde gans’

Foto: Wikipedia

Het Verhaal van de Dag neemt je vandaag 160 jaar mee terug in de tijd, naar 13 oktober 1860 toen de Amerikaanse fotograaf James Wallace Black erin slaagde om de allereerste luchtfoto in Amerika te maken.

(tekst: Wim Meijer / foto’s: Wikipedia)

Samen met ballonnavigator Samuel Archer Koning koos hij op die dag het luchtruim met een hete luchtballon en maakte vanaf een hoogte van 1200 voet acht foto’s van de stad Boston, waarvan er uiteindelijk één het gewenst resultaat gaf. Black doopte zijn gedroomde plaat: ‘Boston, as the Eagle and the Wild Goose See It’

‘Boston, as the Eagle and the Wild Goose See It’

Vanuit een ballonnetje
Helemaal nieuw was het niet. Twee jaar eerder, in 1858 was de Fransman Gaspard-Felix Tournachon (pseudoniem Félix Nadar) al op het idee gekomen om gebruik te maken van een hete luchtballon voor het fotograferen vanuit de lucht. Zijn vlucht leverde in dat jaar alleen nog niet het gewenste fotografische resultaat op. Het zal hem dan ook niet onberoerd hebben gelaten dat in 1860 James Wallace Black met zijn ideetje op de loop ging en er vervolgens wèl in slaagde om de wereldprimeur te hebben van de eerste scherpe foto van een stad, genomen vanuit de lucht.

Parijs met de Arc de Triomphe gemaakt door Félix Nadar

Parijs voor ’t eerst vanuit de lucht
Het zou Félix Nadar niet ontmoedigen, want ook hij bleef doorgaan met zijn experimentele fotografie vanuit luchtballonnen en slaagde er in 1868 een serie foto’s te maken van Parijs, met daarop de Arc de Triomphe en de Parijse boulevards.

Wonderlantaarn
Na zijn wereldprimeur met de Boston-foto richtte James Wallace Black vooral op de productie van slides voor de zogenaamde Magic Lantern (toverlantaarn). De Magic Lantern, die al rond 1654 was uitgevonden door Christiaan Huygens, was in feite de vroege voorloper van de diaprojector, met dat verschil dat de lichtbron aanvankelijk bestond uit een kaars of later uit een olielamp.

Wonderlantaarn

The Great Boston Fire
De grootste bekendheid als producent van foto’s voor de toverlantaarn kreeg James Wallace Black in de periode kort na de ‘Great Boston Fire’ van 1872, waarbij meer dan 1000 huizen in vlammen opgingen. In totaal maakte Black in de dagen na de brand 150 foto’s van de ruïnes en vernietigde gebouwen, die bij de eigenaars van ‘Magic Lanterns’ gretig aftrek vonden en waardoor vanaf 1872 de productie van Black’s bedrijf bijna geheel bestond uit het maken van slides voor Magic Lanterns.

Het was een handel waar Black zich verder zijn leven lang op zou richten tot aan zijn dood op 5 januari 1896.

Reacties