Bazaar introduceert innovatieve camera’s om drukte te monitoren.

Foto: Hikvision

Bazaar Beverwijk zet nieuw middel in voor coronaveilig shoppen: People Counting Camera’s. Innovatieve smart camera’s die tellen hoeveel mensen zich in een gebied bevinden.

Waarom deze camera’s?
In verband met Corona houdt De Bazaar een maximum aantal bezoekers per gebied aan. Met name in de hallen is dat lastig tellen met het blote oog, omdat er verschillende in- en uitgangen zijn. Deze camera’s tellen precies hoeveel mensen er op een plek aanwezig zijn en dat geeft dan voortijdig een seintje om, als dat nodig is, in te grijpen.

Hoe werken deze camera’s?
De camera zijn uitgerust met een algoritme. Hiermee kan de camera mensen onderscheiden en ook welke richting ze uitlopen. Per gebied tellen de camera’s boven de in- en uitgangen alle binnenlopende mensen bij elkaar op. Op die manier weet De Bazaar precies hoeveel mensen er op dat moment in een hal zijn.

In het systeem is ingevoerd hoeveel het maximum per gebied is. Als dat maximum voor 80% bereikt wordt, krijgt de Duty Manager een push notificatie op de telefoon. De Duty Manager stuurt vervolgens en team van servicemedewerkers naar de hal, zodat zij – voordat het maximum is bereikt- de situatie ter plekke kunnen bekijken. Indien nodig laten de servicemedewerkers even geen mensen binnen, totdat de drukte is afgenomen.

De camera’s zijn uitgerust met dubbele lenzen, waardoor ze in 3D kunnen kijken en mensen in een ruimte van andere objecten kunnen onderscheiden. De camera’s houden rekening met de lengte van mensen, zodat bijvoorbeeld winkelwagen en kinderwagens niet worden meegeteld.

Waar hangen de camera’s?
De camera’s hangen bij de in- en uitgangen van de drukste plekken:

  • Food Court Hal 30
  • Hal 5
  • Hal 31-34

De beelden worden niet bewaard of opgeslagen. De aantallen per gebied is de enige informatie die bewaard blijft.

De Bazaar heeft deze investering gedaan, omdat het belangrijk is dat de bezoekers veilig in hallen rond kunnen lopen en daar ook de afstand kunnen houden die nodig is. Het systeem is de afgelopen weken getest en is nu in werking.

Reacties