Lego van hobby naar winkel in Velsen-Noord

Wie heeft er niet meer gespeeld? Of… wie speelt er niet nog steeds mee? Lego, al vanaf de zestiger jaren van de vorige eeuw vormen de kunststof bouwblokjes van vader en zoon Christiansen een onuitputtelijke bron van vermaak voor jong en oud.

En hoewel de blokjes aanvankelijk bedoeld waren voor de jeugd blijken ook volop volwassenen zich helemaal vast te bijten in het bouwplastic, waarbij het lang niet altijd blijft bij een huisje, autootje op poppetje, maar er zelfs hele kunstwerken mee worden gemaakt.

Nadat vader Ole Kirk Christiansen al vanaf 1932  bezig was met het ontwikkelen van bouwblokjes, toen nog van hout, was het vanaf 1960 zoon Godtfred Christiansen die overstapte op de plastic bouwsteentjes zoals wij die nu kennen. En daarmee kwam het succes van Lego in een indrukwekkende stroomversnelling.Inmiddels bestaat Lego in z’n huidige vorm dus al 60 jaar. Zes decennia waarin talloze sets zijn ontwikkeld. Sets, die na verloop van tijd echter het nadeel hebben dat er wel eens een steentje zoek kan raken. En als het dan gaat om een set van tientallen jaren geleden, probeer dan maar eens het juiste steentje te vinden. Geen winkel waar je dat nog kunt kopen… althans… toch wel! Kees van Gammeren heeft namelijk in Velsen-Noord zijn eigen Lego-winkeltje opgezet. Een winkeltje in zijn schuur aan de Schoonoortstraat in Velsen-Noord waar hij inmiddels rond de 100.000 steentjes heeft van lego-sets van 1960 tot nu. En behalve losse steentjes voor specifieke sets heeft Kees ook een aantal complete sets te koop. Sets die inmiddels pure collectors-items zijn.Terwijl momenteel veel bedrijven moeilijke tijden doormaken als gevolg van de coronacrisis, beleeft Kees op dit moment juist drukkere tijden. Doordat veel mensen nu binnenshuis hun vertier moeten zoeken komen blijkbaar de legoblokjes weer van zolder. En als dan blijkt dat er stukjes ontbreken dan weet men in veel gevallen die ‘missing links’ te vinden bij ‘De Kees Lego’ zoals Kees zijn winkeltje heeft gedoopt.

IJmond Nieuws ging afgelopen week langs bij De Kees Lego en maakte bijgaande reportage. Klik hiervoor op de hoofdfoto bovenaan dit bericht.

Reacties