Tijdelijk strengere coronamaatregelen vanaf vanavond 22.00 uur van kracht

Foto: Pixabay

Het aantal coronabesmettingen daalt, maar niet hard genoeg. De druk op de zorg is nog onverminderd hoog. Daarom gelden er de komende twee weken strengere coronamaatregelen. Minister-president Markt Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) hebben dit gisteravond bekendgemaakt.

De overheid roept iedereen in Nederland op: blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd niet-noodzakelijke reizen. Buitenlandse reizen worden tot half januari afgeraden, tenzij strikt noodzakelijk. Het doel van de nieuwe maatregelen is om het aantal contactmomenten en reisbewegingen verder te beperken. Met andere woorden: hoe minder (fysiek) contact we met elkaar hebben, hoe sneller het aantal besmettingen kan dalen. Het volhouden van de maatregelen blijft belangrijk, voor uzelf én voor uw naasten.

Druk op de zorg verminderen
Het aantal besmettingen moet sneller dalen om overbelasting van personeel in de ziekenhuizen te voorkomen en om de kwaliteit van de zorg voor alle patiënten te garanderen. Ziekenhuizen moeten nu steeds vaker noodgedwongen van ‘reguliere’ zorg afzien (bijvoorbeeld niertransplantaties en operaties uitstellen) om coronapatiënten te kunnen helpen. Daarnaast begint corona ook zijn tol te eisen bij het zorgpersoneel; steeds meer artsen en verpleegkundigen zijn ziek. Dit is een belangrijke reden voor de overheid om strengere maatregelen te nemen, om zo de druk op de zorg te verminderen.

Mogelijk aanvullende regionale maatregelen

In regio’s waar veel coronabesmettingen zijn, overweegt het kabinet om de komende dagen aanvullende maatregelen te nemen. Zoals een avondklok in te stellen, zodat mensen na een bepaald tijdstip niet meer de straat op mogen. De komende week moet duidelijk worden of ingrijpen nodig is en in welke regio’s.

Nieuwe maatregelen
Vanaf vandaag, woensdag 4 november, om 22.00 uur tot en met 18 november gelden de volgende, extra maatregelen:

  • Binnen (niet in de thuissituatie) en buiten mag een groep uit maximaal 2 personen van verschillende huishoudens bestaan.
  • Thuis ontvangt u maximaal 2 gasten per dag (kinderen t/m 12 jaar niet meegerekend).
  • Alle publiek toegankelijke locaties zijn gesloten. Zoals musea, theaters, sexclubs, bioscopen, pretparken, dierenparken, zwembaden en bibliotheken.
  • Winkels blijven open, tot uiterlijk 20.00 uur (supermarkten mogen langer open blijven).
  • Sportscholen mogen open blijven voor individueel sporten. Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand en alleen individueel of met maximaal 2 personen.
  • Groepslessen zijn niet toegestaan.
  • Zwembaden gaan dicht.
  • Scholen blijven open.

Vanaf 19 november gaan we terug naar de gedeeltelijke lockdown, zoals die tot vandaag van kracht waren. Kijk voor meer informatie en een overzicht van alle maatregelen op Rijksoverheid.nl.

 

 

Reacties

Cookieinstellingen