Amerikaanse tuibrug van 1,6 kilometer ‘Gone with the Wind’

Foto: Wikipedia

De Rubriek ‘Verhaal van de Dag’ neemt je vandaag 80 jaar mee terug in de tijd, naar de 7 november 1940, de dag waarop de pas 4 maanden oude Tacoma Narrow Bridge instortte door een zijwindje van 65 kilometer per uur.

(tekst: Wim Meijer / foto’s: Wikipedia)

Het swingende karakter van de op twee na langste tuibrug ter wereld was al eerder niemand ontgaan. Niets voor niets kreeg de architectonische creatie Leon S. Moisseiff de bijnaam “Galloping Gertie”

Erasmusbrug waggelende Zwaan
Toen in oktober 1996, kort na de opening, de Erasmusbrug in Rotterdam begon te schudden op de tonen van een spontane windkracht zes, moet menigeen in de Maasstad even met angst hebben gedacht aan die 7e november 1940 in het Amerikaanse Tacoma. Heel Rotterdam was trots als een pauw op ‘de Zwaan’, zoals de nieuwe brug over de MDe Rubriek ‘Verhaal van de Dag’ neemt je vandaag 80 jaar mee terug in de tijd, naar de de dag waarop de pas 4 maanden oude Tacoma Narrow Bridge instorte door een zijwindje van 65 kilometer per uur. De laatste 5 minuten werden vastgelegd op 16mm-film, een historisch filmdocument.aas liefkozend werd genoemd. Maar een waggelende zwaan, daar zat niemand op te wachten.  Toch was ‘waggelen’ precies wat er gebeurde. De nieuwe skyline-bepalende parel van Rotterdam wapperde als een vaatdoek in de wind, waarbij de tuien een uitslag maakten van ruim een meter. De brug werd voor alle verkeer afgesloten en ook het scheepvaartverkeer werd stilgelegd tot het moment dat de brug weer tot rust was gekomen. Uiteindelijk kwam Rotterdam met de schrik vrij, en nadat er een ander type dempers op de 365 miljoen gulden kostende brug waren geplaatst was ‘de Zwaan’ niet meer uit het lood te krijgen.

Swingende Tacoma Narrow Bridge
Hoe anders liep dat in 1940 met de nieuwe brug over de Tacoma Narrows. Bij de feestelijke opening op 1 juli van dat jaar kon niemand zich voorstellen dat de 1,6 kilometer lange hangbrug een leven gegund zou zijn van slechts 4 maanden. Wel was het al snel duidelijk dat het wegdek van de brug bij winderige omstandigheden er vrolijk op los schudde. Echter slechts weinig mensen maakten zich daar zorgen over maakte. Sterker nog: De brug werd juist populair onder de mensen. Niets leuker dan een ritje over de ‘shakende’ brug, die men gekscherend omgedoopte tot ‘Galloping Gertie’ (titel van een ragtime song van de Engelse componist Sam Fonteyn) en die in de korte keren uitgroeide tot een toeristische trekpleister.

Opening van de Tacoma narrow Bridge op 1 juli 1940

Foutje
Natuurlijk had men al kunnen bedenken dat de bewegingen van de brug duidden op een probleem. Niets was minder waar: het ‘leuke’ zwiepen van de brug was vermoedelijk het gevolg van een foutje van de ontwerper, waardoor de aerodynamica niet klopte en de brug te veel wind ving.

Alleen was het op die 7e november 1940 opeens niet leuk meer.  Voor de eerste keer sinds het bestaan van de brug kwam de windsnelheid uit boven de 65 km/h. Naar Nederlandse begrippen niet wereldschokkend, alleen bleek dat voor  deze brug al ‘een brug te ver’.

Nadat de wind vat had gekregen op de brug en deze in beweging was gekomen, werden het zwiepen volstrekt onbeheersbaar. Minutenlang wrong het wegdek zich in allerlei onmogelijke bochten totdat de krachten die op de brug werden uitgeoefend te sterk werden en ‘Galloping Gertie’ krakend ten onder ging in het kolkende water van de Tacoma Narrows.

16mm-film
Het is dankzij de eigenaar van een nabij de brug gevestigde fotowinkel, Barney Elliot, dat we de beelden van deze ramp nog altijd kunnen zien. Hij legde de instorting van de brug vast op 16mm-film. Ook de poging van Professor Frederick Burt Farquharson om Tubby, een zwarte Cocker Spaniel, te redden uit een op de brug achtergelaten auto, is op de film vastgelegd. De reddingspoging mislukte echter jammerlijk, waarmee Tubby het enige slachtoffer werd van deze ramp.

Nieuwe brug
In 1950 werd een nieuwe brug over het Nauw van Tacona geplaatst. Dit keer hadden de ontwerpers hun rekenwerk wel goed gedaan, want de nieuwe brug uit 1950 doet nog steeds dienst, naast een nieuwe, nagenoeg identieke brug die in 2007 werd geplaatst. Deze tweede brug moest de oude, die steeds meer verkeer kreeg te verwerken, ontlasten.

Gone with the Wind
Het zal wel een kwestie van toeval zijn, maar eveneens op 7 november, 36 jaar na de instorting van de Tacona Narrow Bridge, ging in 1976 via de Amerikaanse zender NBC de film ‘Gone with the Wind’ in tv-première. Hou dan maar eens vol dat Amerikanen geen gevoel voor humor hebben!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen