In Beverwijk 51 procent meer mensen met longkanker dan elders in Nederland

Foto: Charles Duijff

IJMOND – In het gebied rond Tata Steel komt longkanker soms wel 50 procent vaker voor dan het landelijk gemiddelde. Beverwijk scoort het hoogst met 51 procent, gevolgd door Velsen met 46%. Dat meldde EenVandaag gisteren op basis van cijfers van het Integraal Kankerinstituut Nederland (IKNL) die het actualiteitenprogramma had opgevraagd.

Het IKNL registreert en brengt cijfers omtrent kanker in kaart. Uit de cijfers per postcode, uit de periode tussen 2004 en 2018, blijkt dat het percentage longkankergevallen op sommige plekken aanzienlijk hogerĀ  ligt dan eerder werd gedacht. In juni dit jaar kwam uit een rapport van de GGD Kennemerland naar voren dat in Beverwijk longkanker gemiddeld 25 procent vaker voorkomt dan het landelijk gemiddelde.

Rookgedrag
Waarom longkanker veel meer dan gemiddeld voorkomt in die regio is niet duidelijk. De GGD gaf eerder aan dat het zowel aan het rookgedrag van mensen als aan de luchtkwaliteit kan liggen. “We weten in elk geval dat longkanker komt van roken, dat is een hele directe luchtvervuiling. En we weten ook dat indirecte luchtvervuiling een rol kan spelen. Maar daar zou eerst meer onderzoek naar moeten komen”, zegt Merkx.

Hoe dichter bij de fabriek, hoe ongezonder

Linda Valent, voorzitter van de dorpsraad Wijk aan Zee reageerde gisteren op de radio in NH Spitstijd op de cijfers. “Het is het probleem van de IJmond: hoe dichter bij de fabriek, hoe ongezonder in feite. Natuurlijk speelt rookgedrag ook een rol, maar zoals soms werd beweerd dat de mensen hier absurd veel roken, dat is niet waar.”

Toekomstplannen
De provincie Noord-Holland komt op korte termijn met een toekomstplan voor een schoner Tata Steel. In dat plan staan maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de omgeving van de fabriek beter wordt beschermd tegen uitstoot van schadelijke stoffen.

Wat dat betreft is nu alle hoop gevestigd op het Zweedse bedrijf SSAB dat mogelijk Tata Steel gaat overnemen. SSAB wordt in Europa gezien als koploper op het gebied van ‘schoon staal’.

Reacties