55+

Nieuwe noodverordening: Blijf sociale contacten beperken en reis zo min mogelijk

Foto: Veiligheidsregio Kennemerland

In veiligheidsregio Kennemerland geldt vanaf 19 november een nieuwe noodverordening. Hierin zijn de landelijke coronamaatregelen, die het kabinet 17 november aankondigde, formeel geregeld. De extra strenge maatregelen, die twee weken geleden werden afgekondigd, lopen 18 november om 24.00 uur af.

Dat betekent dat publieke locaties, zoals musea, theaters, pretparken en zwembaden, vanaf 19 november weer open kunnen. Per 1 december geldt op deze locaties een mondkapjesplicht. Mensen mogen per dag weer maximaal 3 mensen thuis ontvangen en met maximaal 4 mensen in groepsverband buiten zijn. De horecagelegenheden blijven gesloten. Verder blijven een aantal gebieden in Kennemerland ’s nachts verboden terrein, om illegale feesten tegen te gaan.

“Het aantal coronabesmettingen daalt, dankzij de inzet van iedereen die zich de afgelopen weken goed aan de maatregelen heeft gehouden, maar de situatie is nog steeds ernstig”, aldus Marianne Schuurmans, voorzitter van de veiligheidsregio Kennemerland. “We zijn er helaas nog niet. Daarom is en blijft het ontzettend belangrijk dat we onze familie, vrienden en collega’s zo min mogelijk bezoeken en alleen reizen wanneer dit noodzakelijk is, om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Illegale feesten – waar mensen in grote getalen samenkomen, geen afstand houden en de hygiëneregels niet naleven – zijn dan ook onverantwoord en onacceptabel. Wij treden daar in deze regio hard tegen op en dit blijven we doen.”

Sinterklaas

Het kabinet beslist halverwege december of de maatregelen kunnen worden versoepeld. Dat betekent dat Sinterklaas gevierd kan worden in een klein gezelschap, met niet meer dan drie gasten thuis en op 1,5 meter afstand van elkaar. Als het gezelschap te groot wordt, is het advies om pakjesavond te verdelen over meerdere dagen of te vieren via een digitale verbinding. Het advies is verder om vooraf met de familie en/of vrienden afspraken te maken over hoe Sinterklaas verantwoord gevierd gaat worden, omdat dit lastiger is wanneer men eenmaal bij elkaar is gekomen.

Verantwoord winkelen voor de feestdagen

In aanloop naar de feestdagen is het advies aan iedereen om doelgericht te winkelen of boodschappen te doen en drukte te vermijden. Bijvoorbeeld door aankopen en boodschappen in de ochtend of doordeweeks te doen. Doe Sinterklaas- en kerstinkopen op tijd en ga bij voorkeur alleen winkelen. Ga vooral naar winkels dichterbij huis, houd tijdens het winkelen 1,5 meter afstand en draag een mondkapje. Mensen die ziek of in quarantaine zijn, worden geadviseerd online te bestellen (dat kan vaak ook bij lokale winkeliers).

Regionale maatregelen

In recreatiegebieden Spaarnwoude, De Groene Weelde, het Haarlemmermeerse Bos en de Toolenburgerplas is het niet toegestaan om tussen 22:00 uur en 06:00 uur aanwezig te zijn. Het is hier ook niet toegestaan om geluidsapparatuur of instrumenten te gebruiken; dit mag ook niet op de stranden van Zandvoort en Bloemendaal. Deze maatregelen zijn door de veiligheidsregio eerder ingevoerd om illegale feesten tegen te gaan, omdat het coronavirus op deze feesten gemakkelijk verspreid wordt, en blijven van kracht.

Overige maatregelen

In het hele land gelden vanaf morgen de volgende maatregelen:

 • –  Eet- en drinkgelegenheden (cafés, restaurants en coffeeshops) blijven dicht, m.u.v. hotels voor hotelgasten, uitvaartcentra, bedrijfskantines, in zorginstellingen, bij locaties voor georganiseerde dagbesteding voor kwetsbare groepen en de luchthavens voorbij de security check. Afhalen bij horecagelegenheden blijft mogelijk.
 • –  Tussen 20:00 uur en 07:00 uur wordt er geen alcohol meer verkocht of bezorgd.
 • –  Winkels in de detailhandel sluiten om uiterlijk 20.00 uur (m.u.v.levensmiddelenwinkels, zoals supermarkten).
 • –  Sporten is vanaf 18 jaar alleen mogelijk op 1,5 meter afstand van elkaar, individueel ofin een groep van maximaal 4 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan. Kinderen (t/m 17 jaar) kunnen sporten in teamverband of binnen de club een wedstrijd spelen. Sportscholen mogen openblijven, maar kantines, douches en kleedkamers zijn gesloten.
 • –  Een groep mensen kan maximaal uit 4 personen bestaan (mensen uit hetzelfde huishouden uitgezonderd), zowel buiten als binnen. Je kunt een boete krijgen wanneer je met meer personen afspreekt (bijvoorbeeld in het park, of op straat).
 • –  Bezoek thuis wordt beperkt tot maximaal 3 gasten per dag (exclusief kinderen t/m 12 jaar). Het dringende advies is om bijvoorbeeld verjaardagen in kleine kring te vieren, zoals alleen met het eigen gezin.
 • –  Evenementen zijn niet toegestaan (dit geldt niet voor reguliere weekmarkten).
 • –  In binnenruimtes waar mensen op één plaats zijn (zoals een bioscoop of theaterzaal)geldt een maximum aantal personen van 30. Reserveren is verplicht.
 • –  Reserveren, vaste zitplaats en gezondheidscheck zijn verplicht bij een bezoek aanbijvoorbeeld het theater, de bioscoop, een museum, bibliotheek, monument of concertzaal.
 • –  Er geldt per 1 december een landelijke mondkapjesplicht voor openbarebinnenruimtes (zoals winkels, supermarkten en benzinestations). Deze plicht gold al langere tijd in het openbaar vervoer. De mondkapjesplicht wordt landelijk juridisch voorbereid; tot die tijd geldt wel het dringende advies om mondkapjes te dragen in openbare binnenruimtes.
 • –  De basisregels blijven gelden. Houd altijd 1,5 meter afstand van elkaar en blijf thuis bij klachten, of wanneer u in afwachting bent van uw testresultaat. Werk thuis, tenzij dit niet anders kan. Hoest en nies in uw elleboog en was vaak uw handen.De volgende gemeenten behoren tot de veiligheidsregio Kennemerland: Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Velsen en Zandvoort.

Reacties