Zuid-Kennemerland vierde populairste Nationale Park van Nederland en België

Foto: Wim Meijer Fotografie

Musement, het digitale boekingsplatform voor activiteiten over de hele wereld, heeft een lijst samengesteld van de 10 meest genoemde Nederlandse en Belgische parken op Instagram. Hierbij kwam Nationaal Park Zuid-Kennemerland als vierde uit de bus.

(foto’s: Wim Meijer Fotografie)

Als we dit jaar iets geleerd hebben, is het wel om het buitenzijn en de natuur meer dan ooit te waarderen. Nederland en België laten qua natuurlijke schoonheid niets te wensen over en hebben een indrukwekkende flora en fauna. Van heuvellandschappen, tot bosrijke gebieden en een prachtige kust: er valt meer dan genoeg te ontdekken.

Met in totaal 22 nationale parken, heeft Musement, het digitale boekingsplatform voor activiteiten over de hele wereld, een lijst samengesteld van de 10 meest genoemde Nederlandse en Belgische parken op Instagram.

 1. Nationaal Park De Hoge Veluwe, 8990 berichten
  Het zal geen verrassing zijn dat Nationaal Park De Hoge Veluwe op nummer één staat. Het park, gesticht in 1935, is maar liefst 5400 hectare groot en de verscheidenheid aan planten, bomen en dieren is enorm. Er zijn niet alleen loof-, naald- en gemengde bossen, maar ook grasvlakten en heidevelden. Naast edelherten en moeflons, vind je er ook tal van vogelsoorten en insecten. Behalve natuur, kun je er ook architectuur bewonderen, zoals het jachthuis ontworpen door Berlage en het Kröller-Müller Museum met kunst van Van Gogh, Mondriaan en Picasso.
 2. Nationaal Park Hoge Kempen, 6145 berichten
  Nationaal Park Hoge Kempen is tegenwoordig het enige nationale park in België, maar staat met recht op nummer twee in deze ranking. Dit beschermde natuurgebied beslaat maar liefst 12.000 hectare bos en heide en strekt zich uit over verschillende gemeenten in Belgisch Limburg. Je vindt er heiden, duinen, dennenbossen, heuvels en waterplassen, als gevolg van grind- en zandwinning. Het park, dat pas in 2006 geopend werd, is een ideale plek om van rust en natuur te genieten.
 3. Nationaal Park Oosterschelde, 5623 berichten
  Dit park in de provincie Zeeland is met zijn oppervlakte van 370 km² (37.000 hectare) het grootste nationale park van Nederland. De slikken en zandplaten in het park staan bij vloed onder water en bij eb vallen ze weer droog. De getijden maken van de Oosterscheldekering een uniek gebied in Nederland. Zo kun je er zeehonden, bruinvissen en vogels spotten, maar ook door duinen, bossen en heiden wandelen. Het is niet alleen een plek om van de natuur te genieten, maar het is ook een symbool voor de eeuwige strijd tussen mens en water.
 4. Nationaal Park Zuid-Kennemerland, 4457 berichten
  Nationaal Park Zuid-Kennemerland heeft een oppervlakte van 3800 hectare en ligt langs zee ten westen van Haarlem. Het strekt zicht uit van Zandvoort tot IJmuiden. Zuid-Kennemerland, dat dit jaar 25 jaar bestaat, bestaat voornamelijk uit duinen en is een mooie plek voor wandelingen terwijl je vogels, herten en wisenten kunt spotten. Het park biedt een thuis aan maar liefst 40% van alle dier- en plantensoorten in Nederland. Een terechte nummer vier in de lijst.
 5. Nationaal Park Veluwezoom, 2641 berichten
  Dit park is onderdeel van de Veluwe, heeft een oppervlakte van ruim 5000 hectare en is maar liefst 2641 keer genoemd op Instagram. De Veluwezoom is uniek binnen de Veluwe vanwege zijn heuvelachtige landschap; op geen andere plek vind je zo veel heuvels en deze prachtige uitzichten. Vanaf het bekende uitzichtpunt Posbank kun je bij goed weer zelfs tot Duitsland kijken. Naast een indrukwekkende flora, zijn er in dit park ook edelherten, damherten, reeën, wilde zwijnen, vossen, ijsvogels en meer.
 6. Nationaal Park Duinen van Texel, 1587 berichten
  De Waddeneilanden zijn sowieso de ideale plek voor het halen van een frisse neus en de natuurpracht maakt het plaatje compleet. Nationaal Park Duinen van Texel omvat de duinen aan de westkant van het eiland en de strandvlakten in het zuiden en het noorden. Het park is zo’n 4300 hectare groot en beslaat daarmee een kwart van het Texelse land. Tijdens wandelingen door dit park kom je niet alleen langs uitgestrekte stranden, heiden en bossen, maar kun je met een beetje geluk ook zeehonden spotten.
 7. Nationaal Park Dwingelderveld, 1586 berichten
  Paardrijden, wandelen, vogels spotten en fietsen: deze en veel meer activiteiten kun je in Dwingelderveld beleven. Dit park, van zo’n 3700 hectare, in de provincie Drenthe is een uniek stukje natuur in Nederland. Je kunt er glooiende heidevelden en bossen, vennetjes en stuifzand vinden. Dit natuurgebied heeft ook een interessante flora en fauna met een groot aantal zoogdiersoorten en vogels. Dit park staat met 1586 berichten terecht op nummer zeven.
 8. Nationaal Park De Biesbosch, 1439 berichten
  Op nummer acht staat Nationaal Park De Biesbosch. Dit gebied van maar liefst 9000 hectare is zeer waterrijk en kreeg in 1994 de status van nationaal park. Het park beslaat gebieden in zowel Noord-Brabant als Zuid-Holland. Het gebied is een plek voor recreatie, maar wordt ook gebruikt voor het opslaan van schoon oppervlaktewater. De flora is vooral gebonden aan de vochtige omstandigheden en doet met haar grienden, heksenkruid en reuzenbalsemien aan een ware jungle denken.
 9. Nationaal Park De Meinweg, 1161 berichten
  Dit unieke park van zo’n 1800 hectare ligt ten oosten van Roermond (Limburg) op de grens met Duitsland. De Meinweg heeft een zeldzaam terrassenlandschap en herbergt honderden zoogdieren, vogels, reptielen en amfibieën. Het hoogste punt in het park is het Wolfsplateau met een hoogte van 80 meter boven zeeniveau. Je kunt er niet alleen vossen en reeën spotten, maar ook adders, zandhagedissen en heikikkers. Een bijzonder natuurgebied met meer dan 1100 foto’s op Instagram.
 10. Nationaal Park Lauwersmeer, 1069 berichten
  De laatste in onze top tien meest “geïnstagramde” Nationale Parken is Nationaal Park Lauwersmeer. Met 1069 berichten maakt dit park op de grens van Groningen en Friesland de lijst compleet. Vroeger stroomden zoet en zout water in elkaar over in de Lauwerszee, maar met de bouw van de dam in 1969 is daar een stokje voor gestoken. Na deze afsluiting zijn de hooggelegen delen droog komen te staan en een waar vogelparadijs geworden. Er broeden meer dan 100 vogelsoorten en daarmee is het een geliefde plek van vogelspotters geworden.

Methodologie: De 22 nationale parken in Nederland en België kwamen in aanmerking voor deze ranking. De ranking is vastgesteld op basis van het aantal Instagram-berichten met de hashtag van de officiële naam van de betreffende nationale parken. Bijvoorbeeld: #nationaalparkdehogeveluwe, #nationaalparkdemeinweg, #nationaalparkoosterschelde enz. Hashtags met niet-officiële of incorrect gespelde namen zijn uitgesloten. Analyse uitgevoerd in november 2020.

Reacties