Tata Steel Chess Tournament 2021 in speciale coronaveilige opstelling

Anish Giri opnieuw Neerlands Hoop tijdens 83e editie Tata Steel Chess Tournament
Foto: Wim Meijer Fotografie

Dit jaar geen amateurtoernooien en ook geen Chess On Tour; Nederland bij grootmeesters wederom vertegenwoordigd door Anish Giri.

De directie van Tata Steel heeft vandaag bekendgemaakt dat de 83e editie van het Tata Steel Chess Tournament in januari doorgang vindt. Door de coronacrisis zijn veel evenementen afgelast, zo ook in de schaakwereld. Na nauw overleg met de Koninklijke Nederlandse Schaakbond, NOC*NSF en de lokale en regionale overheid (waaronder de Veiligheidsregio Kennemerland) heeft Tata Steel vastgesteld dat het mogelijk is om een topsportevenement te organiseren met de 14 grootmeesters van de Tata Steel Masters in De Moriaan in Wijk aan Zee in januari.

Strenge voorzorgsmaatregelen
Dat gebeurt wel met de nodige strenge voorzorgsmaatregelen en vanzelfsprekend met inachtneming van alle dan geldende coronamaatregelen. De gezondheid van spelers, eventuele bezoekers en de staf en medewerkers staat voorop. Door de beperkingen rondom het coronavirus is het deze editie niet mogelijk om de Tata Steel Challengers of amateurtoernooien te organiseren. Ook Chess On Tour, waarbij de grootmeesters een dag in een andere stad spelen, moet een jaar pas op de plaats maken. Het Tata Steel Chess Tournament 2021 vindt plaats in De Moriaan in Wijk aan Zee van 15 tot en met 31 januari 2021.

“Ik ben bijzonder blij dat het Tata Steel Chess Tournament 2021 doorgaat”, aldus toernooidirecteur Jeroen van den Berg. “Er zijn sinds dit voorjaar wereldwijd zoveel schaakevenementen afgelast of omgezet in online rapidtoernooien dat spelers en schaakliefhebbers echt snakken naar grote toernooien die wél achter het bord worden gespeeld. Met het Tata Steel Chess Tournament 2021 worden ze in januari op hun wenken bediend. En het sterke deelnemersveld gaat ongetwijfeld voor boeiende partijen zorgen.”

Anish Giri van de partij
Nederlands beste schaker, Anish Giri (momenteel 11e op de wereldranglijst) neemt in januari weer deel aan de Tata Steel Masters en zal binnenkort samen met Jeroen van den Berg de overige deelnemers bekendmaken, via de website van het Tata Steel Chess Tournament: www.tatasteelchess.com.

Speciale opstelling
Omdat alleen de 14 wereldtoppers van de Tata Steel Masters in De Moriaan spelen is er een speciale opstelling ontworpen, die de grootmeesters letterlijk en figuurlijk in het middelpunt van de aandacht plaatst. Er worden alle mogelijke voorzorgsmaatregelen getroffen om het event coronaveilig te maken voor spelers, staf en eventuele bezoekers. Zo staan er bijvoorbeeld schermen van plexiglas rond de arena waarin de grootmeesters spelen en is er een aparte ingang voor de schakers. Of er al dan niet (een beperkt aantal) bezoekers aanwezig mogen zijn tijdens de partijen is afhankelijk van de op dat moment geldende coronamaatregelen.

Reacties