Wereldkampioen schaken Carlsen opnieuw naar Wijk aan Zee

De nummers 1 en 2 van de wereld: Magnus Carlsen (staand) en Fabiano Caruana
Foto: Wim Meijer Fotografie

Sterk deelnemersveld 83e editie Tata Steel Chess Tournament; vijf spelers uit wereld-toptien geven van 15 tot en met 31 januari 2021 acte de présence in Wijk aan Zee.

Wereldkampioen Magnus Carlsen is in januari weer van de partij als het Tata Steel Chess Tournament 2021 van start gaat. Het is het eerste fysieke toernooi waar Carlsen aan deelneemt sinds hij de dertig is gepasseerd. En het is pas het tweede grote internationale schaaktoernooi dat doorgang vindt sinds de uitbraak van het coronavirus.

De Noorse wereldkampioen voelt zich helemaal in zijn element in Wijk aan Zee. Hij maakt er in januari voor de 17e keer zijn opwachting. Naast Carlsen doen nog vier spelers uit de top 10 van de wereld mee: Fabiano Caruana (de winnaar van dit jaar en nummer 2 van de wereld), Ian Nepomniachtchi (4), Maxime Vachier-Lagrave (5) en Shakhryar Mamedyarov (8). Vanzelfsprekend is Nederlands beste schaker, Anish Giri (11), weer van de partij. Ook Iraans supertalent Alireza Firouzja (18) doet weer mee aan ‘het Wimbledon van het schaken’.

Het Tata Steel Chess Tournament 2021 vindt plaats in De Moriaan in Wijk aan Zee van 15 tot en met 31 januari 2021. Of er (een beperkt aantal) bezoekers in De Moriaan mogen komen kijken hangt af van de dan geldende coronamaatregelen. Alle partijen zijn online live te volgen.

Hieronder de video van de bekendmaking van de deelnemers aan de Tata Steel Masters door Jeroen van den Berg en Anish Giri:

Positieve reacties uit hele wereld
“Hoe bijzonder het is dat in deze tijd het Tata Steel Chess Tournament daadwerkelijk in Wijk aan Zee wordt gespeeld, blijkt wel uit de stortvloed aan felicitaties en positieve reacties die ik uit de hele wereld heb ontvangen na de bekendmaking”, aldus toernooidirecteur Jeroen van den Berg. “Mensen waarderen het enorm dat Tata Steel, de gemeente Beverwijk en de overige autoriteiten zoveel moeite doen om een van de meest gezaghebbende schaaktoernooien in de wereld toch door te kunnen laten gaan. Schaakliefhebbers staan al bijna een jaar droog waar het gaat om grote klassieke internationale toernooien. Het Tata Steel Chess Tournament 2021 wordt gezien als een baken van hoop. Wereldwijd wordt er reikhalzend naar uitgekeken”, aldus Van den Berg.

Komende editie niet het traditionele beeld van Tata Chess: de grootmeesters en amateurs met elkaar in één zaal.

Reacties