De Zuil van Lucebert: Fraai staaltje keramiek aan ingang van Rode Kruis Ziekenhuis

Detail van De Zuil van Lucebert voor het RKZ
Foto: Wim Meijer Fotografie

BEVERWIJK – IJmonders hebben ‘m waarschijnlijk niet eens meer in de gaten. Hij staat er immers al zo lang. En daarbij, als je een ziekenhuis binnenstapt staat meestal niet je hoofd naar het bekijken van kunst. Je hebt dan wel wat anders aan je hoofd. Toch jammer, want vaak worden er in of bij ziekenhuizen mooie kunstwerken, vaak van plaatselijke kunstenaars, tentoongesteld.

Een mooi voorbeeld vinden we bij de hoofdingang van het Rode Kruis Ziekenhuis (Brandwondencentrum) in Beverwijk. Het is nagenoeg onmogelijk om daar ‘De Zuil van Lucebert’ te ontlopen. Deze zuil werd in 1994 ontworpen door de uit Bergen (NH) afkomstige Nederlandse dichter en schilder Lucebert (pseudoniem van Lubertus Jacobus Swaanswijk)Lucebert wordt beschouwd als één van de grootste Nederlandstalige dichters van de twintigste eeuw, en daarnaast was hij als schilder nauw betrokken bij de Amsterdams poot van de COBRA-groep. Vandaar dat ook diverse werken van hem terug te vinden zijn in het Cobra-museum in Amstelveen.

Minder bekend is dat Lucebert ook werkte met keramiek. In 2011 was de tentoonstelling ‘De schreeuw uit het harnas’ in het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden volledig aan hem gericht.  Daar kon ook een miniatuurversie van ‘De Zuil’ worden bewonderd.

Wil je De Zuil in ‘het echt’ zien zul je dus naar het brandwondencentrum in Beverwijk moeten. Maar in de wetenschap dat dat nu juist de plek is waar nu, midden in de coronacrisis, vooral niet wilt zijn lijkt ’t mij het beste dat je van Lucebert’s werk geniet via bijgaande foto’s.

Reacties