Oprichter Nieuwjaarsduik Ok van Batenburg (90) overleden

Ok van Batenburg
Foto: NH Nieuws

Ok van Batenburg, de initiatiefnemer van de eerste Nieuwjaarsduik in Zandvoort (en tevens in Nederland) , is op 90-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van corona. Ruim zestig jaar geleden, op 1 januari 1960 dook Ok, samen met zijn maatjes van zwemvereniging Njord’59, de ijskoude Noordzee in.

(bronnen: NH Nieuws / Wikipedia)

Het was een klein begin, met enkele tientallen deelnemers, maar wat zou uitgroeien tot wat het nu is: een duikevenement in meer dan  tweehonderd Nederlandse plaatsen met jaarlijks naar schatting tegen de 50.000 deelnemers.

Hieronder een impressie van de Nieuwjaarsduik van 1968

Peter Pantages
Overigens was het idee van Ok van Batenburg niet helemaal nieuw. In 1920 organiseerde de Vancouver Polar Bear Swim Club uit Canada voor de eerste keer een Nieuwjaarsduik. De Initiatiefnemer was Peter Pantages, eigenaar van het Peter Pan Cafe in Granville Street in Vancouver die behalve cafébaas ook een gepassioneerd zwemmer was, die aan een ieder wilde bewijzen dat het mogelijk was iedere dag van het jaar buiten te zwemmen, zelfs bij sneeuw, ijs en strenge vorst. Bij de eerste duik op 1 januari 1920 waren er welgeteld 5 zwemmers. Inmiddels is dat opgelopen tot bijna 2,5 duizend deelnemers. Alleen doet Peter zelf al 45 jaar niet meer mee: hij overleed in 1971 in Hawaï… na het zwemmen in zee.

Duikmeester Ok
Ok Batenburg heeft na zijn eerste duikavontuur nog tientallen jaren mee kunnen genieten van zijn geesteskindje. Vele jaren dook hij, gehuld in badpak, mee met de jaarlijks groeiende massa mensen in het koude Noordzeewater. De laatste jaren dook hij zelf niet meer, maar was nog altijd aanwezig als Unox Duikmeester Ok.

Afgelopen dinsdag overleed hij op 90-jarige leeftijd aan de gevolgen van corona, het virus dat er ook voor zorgt dat komende Nieuwjaarsdag erg geen Nieuwjaarsduik zal zijn.

Reportage NH Nieuws
Eerder sprak NH Nieuws met Ok over hoe het idee van de Nieuwjaarsduik tot stand kwam. Klik HIER voor de reportage van mediapartner NH Nieuws.

Reacties