De Paus blijft binnen

Foto: Wim Meijer Fotografie

Pauselijke zegen voor de stad en de wereld niet vanaf het balkon van de werkkamer van Paus Franciscus maar vanuit de Aula der Zegeningen in het Apostolisch Paleis.

Geen Kerstmis zonder de traditionele pauselijke zegen ‘Urbi et orbi’ vanaf het balkon van de werkkamer van de paus, uitkijkend over een grote menigte mensen, die zich vanuit alle werelddelen hebben verzameld op het imposante Sint Pietersplein.

Hoe anders is het allemaal dit jaar. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat ‘samenkomen’ wel heel ingewikkeld is geworden. En dat geldt dus ook voor Rome. Dat zagen we al met Pasen toen Paus Franciscus op 27 maart zijn pauselijke zegen gaf vanaf een indrukwekkend leeg Sint Pietersplein.

En nu, op Eerste kerstdag, heeft de paus ervoor gekozen om überhaupt niet ‘naar buiten’ te gaan. Om te voorkomen dat toch veel mensen zich zouden verzamelen op het Sint Pietsplein spreekt hij nu zijn zegen uit vanuit  de Aula delle Benedizioni (de zaal der Zegeningen), de grote zaal boven het voorportaal van de Sint-Pieter.

Leeg Sint Pietersplein
Net als met Pasen zal het ook nu een bijna onwezenlijke aanblik zijn. Kerstmis in Rome is bijzonder, zowel voor een ieder die vanuit huis de beelden ziet van het Sint Pietersplein met de indrukwekkende kerstboom en kerststal, dit keer zonder die tienduizenden mensen uit alle uithoeken van de wereld die met elkaar een mooi en eensgezind pallet vormen met alle kleuren van de wereld. Ze zullen er dit jaar niet zijn. En hoe pijnlijk ook, dat is maar goed ook. Want een zo massaal en internationaal samenzijn zij het coronavirus helpen om zich verder te verspreiden.

Sint Pietersplein met Kerststal en -boom

‘Werkt’ altijd
Voor de katholieken in ieder geval één geruststelling: ongeacht waar het ‘Urbi et orbi’ wordt uitgesproken, en of je er nu live bij bent of de zegen ontvangt via radio of televisie: het ‘werkt’ altijd. Al sinds de jaren 30 van de 20e eeuw (vanaf toen was de zegen rechtstreeks via de radio te beluisteren) heeft de katholieke kerk zich op het standpunt gesteld dat wie naar de uitzending van de pontificale zegen luistert (en vanaf de jaren 50 via de televisie) kijkt, ook de pontificale zegen en de bijbehorende volle aflaat ontvang (‘aflaat’ is kwijtschelding van zonden)

Foto-Impressie
Hieronder nog een kleine foto-impressie van Het Sint Pietersplein tijden Kerstmis zoals het altijd was en hopelijk vanaf volgend jaar weer zal zijn.

Sint Pieter

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen