FNV Metaal blikt terug met boekje over eerste stakingen Tata Steel in 28 jaar

Foto: Wim Meijer Fotografie

‘Staalstrijd 2020: 24 dagen staken voor werkzekerheid, zelfstandigheid en vergroening in corona-tijd’ brengt historische stakingen bij Tata Steel Nederland in beeld..

In de eerste helft van 2020 is er bij Tata Steel IJmuiden door medewerkers en vakbonden diverse acties gevoerd. Allemaal met hetzelfde doel: de toekomst van de staalindustrie in IJmuiden veilig stellen. De acties werden afgesloten met een akkoord met de directie, waarbij garanties voor de werkgelegenheid en een toekomstverkenning voor het bedrijf de rust terug brachten. FNV Metaal heeft dit gedenkwaardige actietraject – de eerste stakingen in 28 jaar – vastgelegd in een boekje: Staalstrijd 2020:  24 dagen staken voor werkzekerheid, zelfstandigheid en vergroening in corona-tijd.De aanleiding
De toekomst van de Nederlandse staalindustrie in IJmuiden. Dat is wat er voor veel werknemers van Tata Steel op het spel stond in de eerste helft van 2020. Het ooit zo trotse Hoogovens is onderdeel geworden van een internationaal concern, dat zijn aandacht en middelen spreidt over verschillende vestigingen, binnen en buiten Europa. Is er genoeg perspectief om de staalindustrie in Nederland een duurzame en rendabele toekomst te geven, met de bijbehorende werkgelegenheid? Toen er vanuit de Europese directie bezuinigingen en ontslagen werden aangekondigd, sloeg de vlam in de pan. De werknemers kwamen – onder aanvoering van FNV Metaal – in actie.De acties
Na spontane acties, een toeterprotest na het vertrek van directeur Theo Henrar en een corona-proof drive-in ledenvergadering op de Beverwijkse Bazaar ging een goed gecoördineerde estafettestaking van start. Medewerkers van vrijwel alle onderdelen bij Tata Steel Nederland hebben hieraan meegedaan. Door steeds cruciale schakels in het productieproces stil te leggen, bleven de medewerkers aandacht vragen voor zorgen en eisen. Na 24 dagen staken werd een akkoord gesloten met de directie.

Louter groene vlaggetjes als teken van stakingsbereidheid

De resultaten
In het gesloten akkoord zijn afspraken gemaakt over het behoud van werkgelegenheid, het voorkomen van gedwongen ontslagen, het niet-verkopen van bedrijfsonderdelen en mogelijkheden voor ouderen om eerder te stoppen met werken. Ook zijn afspraken gemaakt over een toekomstverkenning voor de Nederlandse onderdelen van Tata Steel, waarbij de focus ligt op een duurzame, groenere toekomst en een meer zelfstandige positie voor binnen het concern. Dat proces is in een stroomversnelling gekomen, nu er internationale belangstelling is om het IJmuidense staalbedrijf over te nemen van Tata Steel.

Vastgelegd
In Staalstrijd 2020 zijn aanleiding en verloop van de acties in woord en beeld gebracht, aan de hand van de verhalen van de mensen die meededen met de acties. Op die manier zijn zowel een stukje geschiedenis als de wensen voor de toekomst van de Nederlandse staalindustrie vastgelegd.Het boekje Staalstrijd 2020 wordt verspreid onder de werknemers die zich hadden ingeschreven als staker. Het gaat in totaal om zo’n duizend stuks. Het boekje kan ook HIER worden gedownload.

Reacties