My name is Bond, Jámes Bond… en ik ben gek op vreemde vogels

Foto: Pixabay

Als het allemaal goed gaat dan gaat in april van dit jaar eindelijk de nieuwe en tevens 25e film van James Bond in première.  Eindelijk, want première van No Time to Die stond in principe al een jaar eerder gepland. Maar ook hier gooide corona roet in ’t eten.

(tekst: Wim Meijer)

Dat betekent dat er nog nooit zo lang heeft gezeten tussen 2 films van de legendarische geheim agent 007. De laatste James Bond-film, Spectre,  dateert alweer van 2015. En het is maar goed dat James Bond onverslijtbaar en tijdloos is, anders zou het wel erg pijnlijk zijn voor de producenten die maar liefst 200 miljoen euro investeerden in de realisatie van de nieuwe Bondfilm.

Overigens, hóe onverslijtbaar James Bond is mag blijken uit het feit dat hij vandaag zijn 121e verjaardag viert. Want James Bond werd geboren op 4 januari 1900. Alleen, wie nu denkt dat we het hier hebben over een charmant doch meedogenloos secret agent… James is boven alles ORNITHOLOOG! Gek op vogeltjes, en op kolibri’s in het bijzonder.

Zes decennia
Er zijn maar weinig filmhelden die het zó lang volhouden en een zo breed publiek aanspreken. Eigenlijk ken ik er slechts één: James Bond. Al bijna 60 jaar geleden verscheen hij voor het eerst op het witte doek in ‘black tie’ en gewapend met zijn Beretta 418 om zich, in dienst van de Secret Intelligence Service, op te werken tot ‘pain in the ass’ van topcriminelen en Oostblok-spionnen.

Stijlvol en dodelijk
Bond, James Bond, stijlvolle spion met een vlotte babbel en een dodelijk schot, Martinidrinker met Engelse humor, en met zijn buitengewoon talent voor kortstondige relaties en trouw aan slechts één vrouw: her Majesty the Queen of England.

Als we Ian Fleming, de geestelijk vader van deze superspion, mogen geloven dan werd James Bond geboren als zoon van de Schotse wapenhandelaar Andrew Bond en de Zwitserse Monique Delacroix. Nadat zijn ouders om het leven kwamen bij het bergbeklimmen werd de elfjarige James naar Eton en later Fettes College gestuurd voor zijn opleiding. Bond, niet bepaald dom, vervolgde zijn studie in Cambridge en wist zich tijdens de Tweede Wereldoorlog ook nog eens op te werken tot officier in het Britse leger. Daar kwam hij in contact met MI6 waar hij begon aan zijn nog altijd voortdurende loopbaan als geheim agent.

Tot zover lijkt er nog niet zoveel bijzonders aan de hand, ware het niet dat James Bond vandaag jarig is. En ook niet een béétje jarig! Hij wordt maar liefst 121 jaar oud. En ondanks dat het gelaat van James in de film Spectre  onmiskenbaar perspectief vertoont, rijmt deze leeftijd toch niet helemaal bij het beeld.

Ornitholoog
Toch hebben wij het wel degelijk over dezelfde James Bond. Alleen blijkt James Bond niet echt de persoon te zijn die wij altijd dachten dat hij was. Want anders dan het verhaal van Ian Fleming vertelt is James Bond van origine een ornitholoog. Jawel, een vogeldeskundige. Een ornitholoog die helemaal niets te maken heeft met geheime diensten en criminelen en die zijn leven helemaal in dienst stelde van het welzijn van onze gevederde vriendjes.

De échte James Bond (foto: Wikipedia)

De echte (ornitholoog) James Bond werd geboren op 4 januari 1900 en groeide op in Concord, New Hampshire. Al op elfjarige leeftijd werd zijn belangstelling voor de natuur opgewekt door een expeditie waaraan zijn vader, Francis E.Bond, deelnam naar de Orinoco Delta in Venezuela. Na eerst naar Engeland te zijn verhuist, waar hij studeerde op de Cambridge University werkte hij vervolgens 3 jaar bij een bank in Philadelphia waarna hij in 1925 ontslag nam en zich vervolgens aansloot bij een expeditie van de Academy of Natural Sciences naar het Amazonegebied.

Vogels van West-Indië
Na de expeditie bleef James Bond werkzaam aan deze Academie voor Natuurwetenschappen in Philadelphia als ornitholoog en later als curator van vogels daar. Hij ontwikkelde zich tot een expert op het gebied van vogels in het  Caribisch gebied vogels en schreef het boek “Vogels van West-Indië”, dat voor het eerst werd gepubliceerd in 1936. Als vooraanstaand ornitholoog ontving James Bond gedurende zijn loopbaan diverse onderscheidingen zoals de Musgrave Medal 1952 van het Instituut van jamaica, de Brewster Medal van de Amerikaanse Ornithologische Unie in 1954, en de Leidy medaille van de Academie voor Natuurwetenschappen in 1975.

Ian Fleming vogelaar
Toeval wil dat James Bond auteur Ian Fleming zelf een enthousiast vogelaar was. Daardoor kende hij ook het boek “Vogels van West-Indië”. Bij het bekijken van de omslag van het boek viel de naam “James Bond’ hem op. Ian Fleming was op dat moment op zoek naar een naam voor het hoofdpersonage uit zijn boek Cassino Royal. Deze naam had alles waar hij naar zocht. Fleming hierover: “Het viel me op dat deze korte, onromantische, Angelsaksische en toch zeer mannelijke naam net was wat ik nodig had,. En daarmee werd dus een tweede James Bond geboren.”

To the real James Bond
Het zal duidelijk zijn dat boek- en filmheld James Bond de werkelijke (ornitholoog) James Bond inmiddels heeft overleefd. De ontwapenende vogeldeskundige stierf in het Chestnut Hill Hospital in Philadelphia op 89-jarige leeftijd en werd begraven op het kerkhof bij de kerk van de Messias in Gwynedd Valley, PA.

To the real James Bond from the thief of his identity. Ian Fleming, Feb 5, 1964 (a great day)

En behalve een boek met veel wetenswaardigheden over de vogels van West-Indië liet hij nog iets na: de eerste editie van het boek You only live twice, waarin Ian Fleming een half jaar voor zijn dood in augustus 1964 had geschreven: “To the real James Bond from the thief of his identity. Ian Fleming, Feb 5, 1964 (a great day).”

Bij een veiling in 2008 leverde het boek een bedrag op van 50.000 pond (ongeveer € 61.500,-) Misschien niet echt de hoofdprijs voor een naam die nu al 60 jaar wereldbekendheid heeft, maar toch leuk meegenomen, wanneer je je realiseert dat je er wel een leuke Astin Martin voor kunt kopen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen