Al na kwartier einde gemaakt aan betoging tegen coronamaatregelen in IJmuiden

Foto: Ton van Steijn

IJMUIDEN – Tientallen mensen zijn afgekomen op een demonstratie bij het stadhuis Velsen tegen de coronamaatregelen en de ‘indirecte vaccinatieplicht’. Hoewel de gemeente toestemming had gegeven voor de duur van één uur, riep de politie al na een kwartier om dat de demonstratie per direct moest worden beëindigd, vermoedelijk omdat de betogers geen afstand hielden.

(bron: NH Nieuws / foto’s: Ton van Steijn)

De meute liep nog een stuk door de straten van IJmuiden, waarna de meesten huiswaarts keerden. Initiatiefnemer van de demonstratie was Defend IJmuiden. Via social media riep de groep haar achterban op vanavond van zich te laten horen op Plein 1945.

Hoewel niemand verplicht is zich te laten vaccineren, is de actiegroep bang dat ze zonder vaccin straks ‘niet meer mogen vliegen of naar festivals kunnen’. “Het vaccin wordt ons door de strot geduwd zonder dat bewezen is dat het goed voor ons is”, liet de groep eerder weten.De betogers liepen na het beëindigen van de demonstratie door de straten van IJmuiden. Hoewel er bij  een vorige demonstratie volop vuurwerk werd afgestoken, werd dat vanavond niet of nauwelijks gedaan. Burgemeester Frank Dales had eerder laten weten dat tijdens deze demonstratie streng gecontroleerd zou worden op vuurwerk en of iedereen zich wel aan de regels zou houden. “Als er vuurwerk wordt afgestoken, dan zal de demonstratie door mij worden beëindigd”, liet de burgemeester gisteren weten.

Voor de demonstratie was veel politie opgetrommeld. Daarbij had de politie de bevoegdheid om preventief te fouilleren. Rond 21.00 uur was het weer rustig in IJmuiden.

Politie stond paraat om eventueel in te grijpen

Reacties