Burgemeester Dales hoopt op rustig coronaprotest in IJmuiden

Foto: Dennis Gouda

IJMUIDEN – In navolging tot vlak voor kerst zal ook vandaag weer een coronaprotest worden gehouden in IJmuiden. Actievoerders van Defend IJmuiden willen aandacht vragen voor het coronabeleid in Nederland.

Burgemeester Frank Dales van Velsen hoopt dat de actie rustig zal verlopen. Bij de vorige demonstratie staken enkele demonstranten vuurwerk af, werd geen afstand gehouden en werden de coronamaatregelen niet in acht genomen. “We zitten nu in een hele bijzondere tijd. Dat betekent dat de coronaregels leidend zijn. Daar zal op gecontroleerd worden,” aldus Dales.

Rechten en regels
Dales hoopt dat uitsluitend mensen die willen demonstreren en hun mening willen uiten afkomen op de demonstratie. De demonstratie vindt zaterdagavond plaats op Plein 45 in IJmuiden. “Je hebt rechten en regels. Recht is demonstratierecht, maar dan moeten de deelnemers zich wel houden aan de regels die gelden. Als er een risico is voor de gezondheid, zal ik ingrijpen”

Preventief fouilleren
De demonstranten hebben een uur de tijd gekregen om te demonstreren. Daarnaast heeft de politie de bevoegdheid gekregen om preventief te fouilleren. “Als er vuurwerk plaatsvindt, dan zal de demonstratie door mij worden beeindigd.”

Het is nog onduidelijk op hoeveel steun de protestactie kan rekenen. Op het plein is volgens Dales plaats voor 250 personen als zij anderhalve meter afstand houden. Zodra dat er meer worden, zal de politie ingrijpen.

Klik HIER voor de reportages en interviews van mediapartner NH Nieuws.

Reacties