Rijkswaterstaat jaagt er in 24 uur elf miljoen kilo zout doorheen

Voor de eerste keer op Europees vasteland ook inzet van volledige elektrische en zelfvoorzienende strooiwagen

Rijkswaterstaat heeft de afgelopen 24 uur elf miljoen kilo zout gestrooid op de rijkswegen. Dat is een forse hoeveelheid: als één keer in heel Nederland gestrooid wordt dan gaat het om zo’n anderhalf miljoen kilo. Er zijn in het laatste etmaal dus heel wat strooi-acties geweest. De organisatie meldt ook een primeur. In samenwerking met de aannemer is voor het eerst op het Europese vasteland een volledige elektrische en zelfvoorzienende strooiwagen ingezet.

Met de komst van de nieuwe strooiwagen gaat Rijkswaterstaat uitzoeken of elektrische voertuigen vaker voor de gladheidsbestrijding  ingezet kunnen worden en zo het doel om duurzamer te gaan werken dichterbij brengen. Dit wordt al gedaan door onder andere minder en gerichter en meer geautomatiseerd te strooien. In totaal heeft Rijkswaterstaat 546 strooiwagens – die zo nodig kunnen worden voorzien van een sneeuwschuiver – en 350 sneeuwschuivers, 1200 mensen en ruim 200 miljoen kilo zout ter beschikking om de strijd aan te gaan tegen winterse omstandigheden op de weg.

Hier geen grote ongevallen
Op de website Rijkswaterstaat Strooit laten Rijkswaterstaat en het KNMI live zien waar de strooiwagens rijden en waar de afgelopen zes uur gestrooid is en kunt u twee uur vooruitkijken wat de weersverwachting en de verwachte wegdektemperaturen zijn. Ook is op de site zichtbaar hoeveel zout is gestrooid. De vorige winter was heel mild: er werd toen slechts zestien miljoen kilo gestrooid. In een gemiddelde winter gaat het om zo’n 90 miljoen kilo.

Ondanks alle inzet is echter niet te voorkomen dat er gladheid kan ontstaan en er waren de afgelopen 24 uur dan ook de nodige ongevallen op de weg. Bij een ongeluk op de Markerwaarddijk tussen Lelystad en Enkhuizen is gisteravond een vrouw om het leven gekomen. Twee mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Reacties

Cookieinstellingen