Blauw kleur van rust, maan planeet van romantiek, maar 18 januari toch ‘Blue Moon of depri-maandag’

Foto: Charles Duijff

Blue Monday (depri maandag) is een naam, gegeven aan een datum voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar. Maar hoe depri is ‘blue’ ofwel ‘blauw’ eigenlijk? Nieuws.nl-redacteur Charles Duijff ging op onderzoek uit en kwam tot de conclusie dat er ook volop positief blauw is.

Foto’s Charles Duijff. Tekstbron Wikipedia (hierna W) en Charles Duijff (C)

(C) De betekenis van het Engelse blue is in dit geval natuurlijk ‘sad’, of triest. De Engelsen geven er verdriet mee aan, maar ook de kleur blauw. The sky is blue, the sea can be blue en blue eyes zijn voor velen aanlokkelijk, ook voor Elton John!
(W) De vader van ‘blauwe maandag’, ook bekend als ‘zwarte maandag’, niet te verwarren met de zwarte maandag in 1987,  is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de derde maandag van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen.  Dit zou te maken hebben met het feit dat het uitvoeren van goede voornemens mislukt is en de vakanties  ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. Tja en dan de overbekende…..
(C) Ik wil de lezers van dit artikel een Blauwe Maandag van rust en wijsheid meegeven. De kleur blauw inzetten voor een gelukkig gevoel, hoewel ik me realiseer dat velen door de huidige corona-omstandigheden af en toe best triest kunnen zijn. Sommigen nemen thuis een extra borrel en tja, dan kom ik toch weer uit bij blauw, tenminste als je teveel borrels neemt. Maar mensen, de kleur blauw kan echt kalmte brengen voor de gemoedstoestand. In Haarlem maakte ik diverse foto’s tijdens het ‘blauwe uurtje’ voor fotografen. (1 uur voor zonsopkomst of na zonsondergang) Dan krijgt de hemel op foto’s vaak een prachtige warme blauwe kleur. Ik had niet zolang geleden het geluk dat ik op het strand van Bloemendaal een ondergaande maan kon fotograferen. (hieronder) Wat u ziet is de maan die verdwijnt aan de horizon. Hij wordt door de opkomende zon verlicht. Best bijzonder en geluk hebben….Ik hoop dat u hier alvast blij van wordt!Nou en kijk ‘m eens staan als symbool voor ‘De Malle Molen Van Het Leven’…de Haarlemse Adriaan in Blue….Bovenaan tussen de takken de maan…..De blauwe maan wordt enthousiast bezongen door The Marcels….Verdrietig maantje hier…

(C) Haarlem blijft een prachtige stad om te fotograferen, ook bij donker…..De kleur blauw kreeg ik er gratis bij! (hieronder het Spaarne)Wat dacht u van de voormalige Koepelgevangenis bij maanlicht? The Electric Light Orchestra (ELO) zingt voor u over mijnheer de blauwe luchtIk bied u nog meer blauw (hieronder opnieuw het Spaarne) Mocht u onverhoopt in de put zitten, dan hoop ik dat de redactie van Nieuws.nl u hiermee een beetje heeft opgebeurd…. Het Spaarne bij Heemstede…Sugar City bij Halfweg

 

Reacties