Anish Giri alleen aan kop van Tata Steel Chess

Anish Giri... dromen van de eindoverwinning
Foto: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021

WIJK AAN ZEE – Met nog drie speelrondes te gaan is Anish Giri alleen koploper bij het Tata Steel-schaaktoernooi in Wijk aan Zee. Daarmee heeft hij de beste papieren om de eerste Nederlandse winnaar te worden van het toernooi sinds Jan Timman in 1985.

Voor Giri is het inmiddels de 5e keer dat hij opteert voor de eindoverwinning. Al viermaal eerder eindigde hij op de 2e plaats van het toernooi, waarbij hij tijdens de editie van 2018 het meest dichtbij de eindoverwinning was. Toen eindigde hij samen met wereldkampioen Magnus Carlsen op een gedeelde eerste plaats en moest, voor de eerste keer in de geschiedenis van het toernooi, een tie-break de beslissing brengen.

Treffen tussen Giri en Carlsen in 2018 (foto: Wim Meijer Fotografie)

De tie-break, twee partijen blitzschaak (snelschaken) waarbij de spelers slechts 5 minuten bedenktijd per zet krijgen, viel toen uit in het voordeel van Carlsen. Niet toevallig, omdat snelschaak een specialiteit is van de Noorse schaker.

Dit keer lijkt het er echter op dat Carlsen geen roet in het eten kan gooien. De zevenvoudig winnaar van het toernooi heeft inmiddels 1,5 punt achterstand op Anish Giri, en dat lijkt in de laatste drie speelrondes moeilijk goed te maken. Toch is niets onmogelijk, want op vrijdag 29 januari, treffen Carlsen en Giri elkaar. Bij winst voor Carlsen zou het verschil nog slecht een half punt zijn. En in de wetenschap dat Giri op zaterdag het jeugdige schaatswonder uit Iran Alireza Firouzja treft, kan gesteld worden dat de prijzen nog verre van verdeeld zijn.

Titanenstrijd tussen titelhouder en wereldkampioen eindigde gisteren in remise (foto: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021)

De 11e speelronde van vrijdag belooft sowieso interessant te worden, want niet alleen treffen Giri en Magnussen elkaar, ook staat het treffen tussen Alireza Firouzia en titelverdediger Fabiano Caruana op het programma. Beide staan gedeeld op de 2e plaats op een half punt van Anish Giri.

Alireza Firouzia, komende zaterdag tgenstander van Anish Giri en op dit moment 2e in het klassement (foto: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021)

Op weer een half punt en op de 5e plaats staat Jorden van Foreest, die ook nog steeds kans maakt op de eindoverwinning. Hij speelt morgen tegen de Indiase grootmeester Pendyala Harikrishna, op dit moment de nummer 7 van het toernooi.

Het Tata Steel Chess Tournament duurt nog tot en met zondag 31 januari.

Hieronder de stand na 10 speelrondes:

Reacties