Zweedse SSAB ziet af van overname Tata Steel

Foto: Charles Duijff

IJMUIDEN – Tata Steel wordt niet overgenomen door SSAB. Dat maakt de Zweedse staalgigant zojuist bekend. Volgens de Zweden wegen de investeringen die er gedaan moeten worden niet op tegen de te behalen voordelen.

(bronnen: ANP / NH Nieuws)

“We hebben Tata Steel IJmuiden heel nauwkeurig geëvalueerd en hebben geconcludeerd dat een overname om technische redenen moeilijk zou zijn. We hebben niet voldoende zekerheid dat we ons industriële plan snel genoeg kunnen implementeren met de technische oplossingen waar we voorkeur voor hebben. We kunnen Tata Steel IJmuiden niet in lijn brengen met onze duurzame strategie zoals we dat graag willen”, zegt Martin Lindqvist, Directeur van SSAB.

“De synergiën die we zagen in de transactie wogen niet op tegen de kosten en investeringen die nodig zouden zijn voor de gewenste transformatie. Dit betekent dat over het geheel gezien, de transactie niet aan onze financiële verwachtingen zou voldoen”, voegt hij toe.

SSAB leidt de transformatie van de staal industrie tot groene productie. Het doel van de groep is om de eerste in de wereld te zijn, in 2026, om fossiel-vrij staal naar de markt te brengen en om een fossiel-vrij bedrijf te zijn in 2045.

Twijfels
Gesprekken tussen Tata en SSAB liepen al langer stroef. De twee grootste aandeelhouders van SSAB lieten zich eerder al sceptisch uit over een mogelijke overname van de voormalige Hoogovens.

Ook de Zwitserse bank Credit Suisse twijfelde of dit het juiste moment voor SSAB is voor deze grote overname. Volgens de Zwitsers zou een overname van de voormalige Hoogovens een risico vormen voor de strategie van SSAB, zij ontwikkelen ‘groen staal’.

Reacties