Remise Anish Giri tegen Magnus Carlsen brengt Nederlandse eindwinst Tata Steel Chess dichtbij

Magnus Carlsen vs Anish Giri
Foto: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021

Met nog twee speelrondes te gaan lijkt, voor het eerst in 36 jaar, een Nederlandse eindzege van het Tata Steel Chess Tournament dichtbij. Nog sterker: zelfs een 1e én 2e plaats hoort tot de mogelijkheden, na winst van Jorden van Foreest op Pentala Harikrishna.

De 26-jarige Giri staat door de remise tegen Carlsen op 7,5 punt. De Nederlandse grootmeester heeft in de stand nu een half punt voorsprong op titelverdediger Fabiano Caruana, landgenoot Jorden van Foreest en de 17-jarige Alireza Firouzja. Laatstgenoemde is vanmiddag de tegenstander van Anish Giri en zou bij winst alsnog het Nederlandse feestje kunnen verstoren.

Jorden van Foreest tijdens de door hem gewonnen partij tegen Pentala Harikrishna (foto: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021)

Jorden van Foreest gaat vanmiddag de strijd aan met Andrey Esipenko die gisteren verrassend verloor van de Noorse grootmeester Aryan Tari en daardoor van de 2e naar de 5e plaats terugzakte.

Morgen is de laatste speelronde en zal blijken of Jan Timman, de enige Nederlander die ooit het toernooi in Wijk aan Zee won, een opvolger krijgt in de persoon van Anish Giri, of misschien wel Jorden van Foreest.

(foto: Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2021)

Reacties