Na een ‘corona-winter’ zijn we hard toe aan de vogeltjes en de bijtjes

‘The Birds And The Bees’: wereldhit over de ‘vogeltjes en de bijtjes’ werd geschreven door een 12-jarig jochie en hoewel zanger Jewel Akens een eendagsvlieg bleek te zijn blijft het nummer na ruim 5,5 decennium nog altijd onsterfelijk.

(tekst: Wim Meijer)

Vandaag 56 jaar geleden, op 13 Maart 1965, stapte de Amerikaanse zanger en muziekproducent Jewel Akens bescheiden de Nederlandse Top 40 binnen met zijn eerste solo-nummer ‘The Birds And The Bees’. Die eerste week moest hij weliswaar genoegen nemen met een 40e plaats, maar het bleek het begin van een opmars die pas tot stilstand kwam toen de 2e plaats was bereikt. Ook in de Amerikaanse Billboard Hot 100 bereikte de uit Houston afkomstige zanger een 3e plaats.

Niet goed genoeg
Het moet een wrange ervaring zijn geweest voor de bandleden van de groep The Turn-Arounds, waar ook Jewel Akens deel van uitmaakte. Het nummer ‘The Birds And The Bees’ was aan de groep aangeboden door de baas van ERA Records Herb Newman. De andere leden van de groep vonden het nummer echter niet goed genoeg, waardoor Jewel Akens besloot om het solo op de plaat te zetten. Dit met het bekende resultaat: een hit die garant stond voor levenslange naamsbekendheid.

Eendagsvlieg
Overigens zou het voor Jewel Akens bij dit ene wereldsucces blijven. Met zijn ‘vogels en bijtjes’ bleek hij zelf een ‘eendagsvlieg’. De opvolger “Georgie Porgie” (nagenoeg een kopie van ‘The Bird and The Bees) bereikte nog wel de Hot 100 maar bleef steken op een 68e plaats. Latere nummers zoals “A Slice of the Pie”, “Sniff-Sniff-Poo-Pah-Pah-Doo”, “I’ve Arrived” en “My First Lonely Night” bereikten geen van allen meer de hitlijsten. Dat gold ook voor zijn laatste, zelfgeschreven nummer ‘Born a Loser’.

Jewel Akens bleef tot in de negentiger jaren actief in de muziekwereld als producent en ook bleef hij optreden. Acht jaar geleden, op 1 maart 2013, overleed de man die onsterfelijk werd door zijn ‘Birds and Bees’ op 79-jarige leeftijd aan complicaties bij een rugoperatie.

Hieronder nog een interview en optreden van en met Jewel Akens uit 2012:

Zoontje van de baas
Behalve door Jewel Akens werd ‘The Birds And The Bees’ ook op de plaat gezet door onder andere the Defenders, Brenda Lee, Gary Lewis & the Playboys, Dean Martin, Billy Preston en Sha Na Na. Dat is een mooi rijtje artiesten waar het 12-jarige zoontje van ERA Records baas Herb Newman zeker trots op kon zijn. Immers, zoals later bekend werd, híj was het die dit muzikale lesje ‘sexual education’ had geschreven.

Reacties