Paralympisch snowboardkampioene Bibian Mentel overleden

Bibian Mentel tijdens de Heliolympics in 2016
Foto: Wim Meijer Fotografie

Vanmiddag is paralympisch snowboardkampioene Bibian Mentel overleden. Dat heeft haar familie zojuist via instagram bekendgemaakt. „Rust zacht lieve Bibian, lieve mama, lieve dochter, lieve schat. We gaan je nooit vergeten”, zo schrijft haar familie.

Een maand geleden werd bekend dat Bibian Mentel uitzaaiingen in haar hersenen had en behandeling is niet meer mogelijk was.  De 48-jarige Utrechtse kreeg toen van haar artsen het advies om afscheid te nemen van haar dierbaren. Dat deed ze onder andere in een uitzending van Humberto Tan en ook plaatste zij een afscheidsbericht op Instagram.

Opening Cruyff Court
Verder gaf ze aan nog van elke dag te willen genieten. Dat benadrukte ze nog een op dinsdag 23 maart toen zij bij De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht nog haar eigen Cruyff Court opende en in haar rolstoel nog een spelletje met een groepje kinderen meedeed.

Mentel kreeg bijna twintig jaar geleden voor het eerst te maken met botkanker. Het leidde ertoe dat haar onderbeen geamputeerd moest worden. De ziekte keerde telkens terug, maar keer op keer wist Mentel de kanker te overwinnen en bovendien uit te blinken in een wintersport. Als paralympisch snowboardster veroverde ze drie keer goud op de Paralympische Spelen: één keer in Sotsji 2014 (snowboardcross) en twee keer in Pyeongchang 2018 (snowboardcross en banked slalom).

Mentelity Foundation
De meervoudig wereldkampioene werd in beide jaren op het Sportgala gekozen tot Paralympisch Sporter van het Jaar. Mentel beëindigde haar carrière eind 2018. Ze ging zich daarna inzetten voor haar Mentelity Foundation, bedoeld om kinderen en jongvolwassenen met een beperking aan het sporten te krijgen.

Bibian Mentel tijdens de sup-clinic tijdens de Heliolympics in 2016 (foto’s: Wim Meijer Fotografie)

Mentel droeg zowel in Sotsji als in Pyeongchang de Nederlandse vlag bij de openingsceremonie. Enkele maanden voor de Paralympische Spelen van 2018 in Zuid-Korea moest Mentel een zware operatie ondergaan aan haar nek, omdat een wervel instabiel was geworden na een reeks bestralingen om een tumor onder controle te krijgen. De nekwervel werd verwijderd en Mentel kreeg een titanium constructie om haar nek te ondersteunen. Amper drie maanden later pakte ze in Pyeonchang twee gouden medailles.

“Welke medaille de mooiste is? Ze zijn allemaal heel anders”, zei Mentel na haar dubbele succes in Zuid-Korea. “Voor Sotsji heb ik me ingezet om snowboarden op het paralympische programma te krijgen. De medaille was de kers op de taart. Hier heb ik er echt voor moeten strijden.”

In 2019 belandde Mentel in een rolstoel vanwege een incomplete dwarslaesie, opgelopen bij een operatie aan een tumor in haar rug. De snowboardster deed in die rolstoel mee aan het tv-programma Dancing With The Stars, waarin ze de finale haalde.

Bibian Mentel is 48 jaar geworden.

Reacties