Update corona-ontwikkelingen regio Kennemerland per 2 april

Foto: Pixabay

Opening vaccinatielocaties in IJmuiden en Uitgeest, GGD gestart met aangepaste coronatest voor kinderen t/m 12 jaar, inmiddels 52.132 vaccinaties gezet in regio Kennemerland, 1694 nieuwe besmettingen en nog meer cijfers over de afgelopen week in de regio Kennemerland.

Opening vaccinatielocaties in IJmuiden en Uitgeest
​Over ruim een week opent GGD Kennemerland twee nieuwe vaccinatielocaties in IJmuiden en Uitgeest. De locatie in IJmuiden opent op maandag 12 april. De locatie in Uitgeest een dag later. GGD Kennemerland is hiermee voorbereid op de beschikbaarheid van meer vaccins en heeft nu de infrastructuur beschikbaar om direct deze vaccinaties te kunnen zetten.

Grens 50.000 gezette vaccinaties gepasseerd in Kennemerland
GGD Kennemerland heeft in totaal inmiddels 52.132 vaccinaties gezet. Op 15 januari 2021 is GGD Kennemerland gestart met het vaccineren van zorgmedewerkers; eerst de verpleeghuiszorg en sinds 15 februari ook de langdurige zorg. Op 26 januari is daarnaast gestart met het vaccineren van mobiele thuiswonende 90-plussers, gevolgd door mobiele thuiswonende 65-90-jarigen (van oud naar jong).Momenteel wordt de doelgroep 75+ gevaccineerd. Een groot aantal zorgprofessionals heeft inmiddels ook de tweede prik gekregen.

Vanaf dinsdag ontvangen mensen met het geboortejaar 1947 en 1948 van het RIVM een uitnodiging voor een coronavaccinatie. Het is belangrijk dat de 73- en 74 jarigen die zich willen laten vaccineren na ontvangst van de uitnodiging zo snel mogelijk een afspraak inplannen.

Wekelijkse cijfers
In de afgelopen week (25 t/m 31 maart) waren er 1694 nieuwe besmettingen (308 per 100.000 inwoners). Dat zijn er 31 minder dan vorige week; een afname van 1,8%.

Deze week (25 t/m 31 maart) zijn er 18.724 COVID-19 testen afgenomen door GGD Kennemerland. Dit zijn er 626 minder dan vorige week, maar ligt nog steeds relatief hoog.

In aanloop naar het paasweekend was het deze week in sommige plaatsen erg druk op de teststraten. In de regio is echter voldoende testcapaciteit. Wie zich op de testlocatie bij Schiphol laat testen, heeft de uitslag altijd dezelfde dag nog. Vaak zelfs binnen enkele uren. Inwoners uit de regio Kennemerland kunnen zich daarnaast laten testen in Haarlem en Beverwijk. Een mobiele testbus staat tenslotte in wisselende gemeenten.

GGD Kennemerland gestart met aangepaste afnamemethode voor coronatest bij kinderen t/m 12 jaar
GGD Kennemerland is gestart met de aangepaste afnamemethode voor een coronatest bij kinderen t/m 12 jaar. Deze methode is de mid-turbinate bemonstering. Dit betekent dat niet meer diep in de neus, maar midden in de neus wat neusslijm bij het kind wordt afgenomen. Het wattenstaafje hoeft bij deze methode veel minder diep (1-2 centimeter afhankelijk van de leeftijd) de neus in. Het gaat hierbij wel om hetzelfde wattenstaafje als bij volwassenen. Alleen gaat hij minder diep de neus in.

Uitkomsten Coronapeiling Jeugd 2021
Veel scholieren in Kennemerland bekommeren zich om hun dierbaren en willen besmettingen met het coronavirus voorkomen. Bijna driekwart is bang om hun omgeving te besmetten. Dit en meer blijkt uit de Coronapeiling Jeugd 2021, een onderzoek van GGD Kennemerland naar gezondheid, welzijn en leefstijl en de gevolgen van de coronacrisis bij leerlingen in het voortgezet onderwijs (klas één t/m zes).

Daarnaast is er sprake van een verdubbeling van eenzaamheid en online gepest worden in vergelijking met najaar 2019. Waar mogelijk zijn de resultaten van tweede en vierde klassers in deze Coronapeiling gelegd naast de resultaten van de Gezondheidsmonitor Jeugd 2019 (deze betrof alleen klas twee en vier). Het percentage leerlingen dat risico loopt op eenzaamheid is voor tweede en vierde klassers nu 30%, en daarmee ruim twee keer zo hoog dan in 2019 (14%). Ook bij online gepest worden is er een verdubbeling: 11% van de tweede en vierde klassers is gepest via internet in de afgelopen drie maanden, in 2019 was dat 5%.

Reacties