Inwoners IJmond hebben meer gezondheidsklachten

Foto: Wim Meijer Fotografie

In de regio IJmond, met onder andere staalfabriek Tata Steel, scheepvaart, vliegverkeer en zwaar wegtransport, komen veel meer specifieke gezondheidsklachten voor dan elders in Nederland, meldt de provincie Noord-Holland op basis van onderzoek van het RIVM.

(bron: ANP / Nieuws.nl)

Het gaat vooral om buik- of maagklachten, misselijkheid of braken, last van de ogen, pijn of druk op de borst, hoofdpijn, duizeligheid, benauwdheid en jeuk. Daarnaast komen chronische aandoeningen van het hart, longkanker en diabetes vaker voor.

Het RIVM vergeleek huisartsgegevens uit de IJmond met die van andere industriële gebieden in Nederland en met het platteland. Ook werd de luchtkwaliteit onderzocht. “Daaruit blijkt dat de luchtkwaliteit in de IJmond vaker matig tot onvoldoende is dan op locaties zonder industrie. Tot nu toe werd in de IJmond vooral naar gemiddelde uitstoot gekeken over langere periodes, maar inwoners ervaren de pieken in de uitstoot vooral als hinderlijk”, aldus de provincie.

Volgens gedeputeerde Jeroen Olthof bevestigt het rapport het beeld dat inwoners al jaren hebben. “We erkennen de zorgen van onze inwoners. De onderzoeksresultaten onderstrepen de noodzaak en het belang van een gezondere leefomgeving in de IJmond. Ik blijf me, samen met de omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, stevig inzetten op aanscherping van de milieuvergunning en stevig toezicht en handhaving”, aldus Olthof. De huidige regels voldoen volgens hem niet.

300 miljoen
Tata Steel zegt in een reactie het belang van gedegen onderzoek naar luchtkwaliteit en gezondheid te onderschrijven. Het concern werkt naar eigen zeggen hard aan maatregelen die de impact op de omgeving verminderen. Recent is hiervoor al een pakket van 300 miljoen euro aan extra investeringen aangekondigd. Daarmee wil het bedrijf stof- en geuremissies “drastisch” terugbrengen. Binnenkort maakt Tata Steel bekend hoe het dit precies wil aanpakken.

Reacties