‘Als de zon op je gezicht valt’ nieuwe poëziebundel van Beverwijkse dichter Marina de Haan

Foto: Aangeleverd

Op 7 mei brengt de Beverwijkse dichter Marina de Haan haar tweede poëziebundel ‘Als de zon op je gezicht valt’ uit. In deze eerlijke bundel neemt Marina de lezer mee op ontdekkingsreis. ,,Ik hoop dat de gedichten en foto’s in dit boek de lezer moed geven om niet op te geven. Iedere keer als de zon op je gezicht valt, voel je dat je leeft’’, vertelt ze.

Naast het boek brengt Marina (34) ook een gelijknamige poëzie EP uit, waarbij ze zeven gedichten in de TCC Studios in Veenendaal heeft opgenomen. Muzikale vrienden hebben voor deze EP muziek gecomponeerd. Van piano en gitaar tot cello en meer.

In de gedichten vergelijkt de Beverwijkse schrijver het leven met een ontdekkingsreis. ,,We ontdekken constant meer over wie we zijn, wat we geloven en waar we naar toe willen’’, zegt ze. ,,We gaan over smalle benauwde wegen, soms langs valleien van leegte, zoals deze coronacrisis en al haar beperkingen. Door rivieren van pijn en ziekte, naar oceanen van hoop.’’

Silver linings
Die hoop is voor Marina essentieel en keert in haar poëzie terug. ,,Sommige gedichten blijven hangen in de schaduw, in de pijn, in het verdriet en de onzekerheid. Maar ik geloof dat er altijd een hoop is. Waar we ook doorheen gaan, er is een ‘silver lining’. Ik weet zelf maar al te goed hoe het voelt om wanhopig te zijn. Als alles om je heen donker is, als je de zon niet op je gezicht voelt. Maar daardoor weet ik ook dat het licht nog steeds kan doorbreken.’’

Aan de hand van drie delen, de trektocht, de doorreis en de top, koerst de dichter over de ontdekkingsreis van het leven. Met een variatie van spoken word en gedichten, soms slechts zinnen, brengt ze boodschappen over identiteit, eenzaamheid, geloof en armoede. Marina speelt met taal, alliteratie en (binnen)rijm.

Duinen
‘Als de zon op je gezicht valt’ is een luxe hardcover boek met 67 Nederlandse gedichten en talloze zwart-witfoto’s. De foto’s zijn door fotografe AJ gemaakt in de duinen en op het strand van Wijk aan Zee en in de bossen van Spaarnwoude. Plekken waar Marina zelf graag naar toe gaat om gedichten te schrijven.

Marina de Haan
Marina de Haan (1986) is naast dichter ook freelance journalist. Ze is oprichter van ZoeteLiefde, een creatief bureau dat de kracht van woorden van liefde inzet. In 2017 bracht ze haar eerste gedichtenbundel ‘Lily in the Wild Field’ uit. Haar nieuwe gedichtenbundel is nu al te pre-orderen via https://marinadehaan.nl/winkel/ en vanaf 7 mei verkrijgbaar.

Als de zon op je gezicht valt Marina de Haan, ZoeteLiefde ISBN 9789082711417 / NUR 306

Reacties