‘Eendagsvlieg’ goed voor eeuwigdurend kippenvel… zelfs in coronatijd!

Het is vandaag 72 jaar geleden dat in de Engelse stad Jarrow de muzikant en componist John Miles werd geboren. Met zijn single ‘Music (was my first love)’, een nummer van zijn eerste album ‘Rebel’, scoorde hij meteen de hit van zijn HELE leven die tevens coronabestendig blijkt te zijn.

(tekst: Wim Meijer)

Deze week precies 45 jaar geleden, op 24 april 1976, kwam hij met ‘Music’ binnen in zowel de Nederlandse Top-40 als in de Nationale Hitparade. In heel Europa stond hij wekenlang hoog in de hitlijsten met zijn ode aan de muziek. In Nederland duurde die zegetocht 10 weken met een 2e plaats als hoogste notering. Zes jaar later deed hij dat nog eens zachtjes over door nog eens 6 weken in de Top 40 te staan.

Originele Music-versie uit 1976

Daarna werd het echter rustig rond John Miles. Na ‘Rebel’ werden de albums van de Engelse zanger geen succes meer en leverden ook geen hitsingles meer op. Je zou denken: het bekende verhaal van de ‘eendagsvlieg’. Maar in dit geval wel een eendagsvlieg die niet uit de studio en van het podium is weg te branden en die nog altijd zijn publiek bij in extase weet te brengen.

Als gitarist begeleidde hij ondermeer Tina Turner en Joe Cocker en ging mee op tournee met Jethro Tull, Fleetwood Mac, Tom Petty, Stevie Wonder, Jimmy Page en Led Zeppelin. Daarnaast neemt hij al sinds de eerste editie van Night of the Proms in 1985 als zanger en als leider van de Electric Band een prominente plaats in gedurende dit jaarlijkse Belgisch-Nederlandse muziekspektakel, waar zijn ‘Music (was my first love)’ steeds weer een van de absolute hoogtepunten vormt die goed is voor collectief kippenvel.

Music-uitvoering tijdens Night of The Proms in 2001

Dat zelfs corona geen blokkade vormt voor het nog immer voortdurende succes van Music bleek vorig jaar toen John Miles, bij gebrek aan een Night of the Proms met publiek, het nummer opnieuw opname, samen met The Antwerp Philharmonic Orchestra onder leiding van dirigente Alexandra Arrieche, het koor Fine Fleur en de band NotP Backbone. Allemaal op veilige afstand en vanuit huis.

Klik op de hoofdfoto bovenaan dit verhaal voor die bijzondere Music-coronaversie of hieronder op de ‘full version’

 

Reacties