Estafettemannen met Tony van Diepen (Alkmaar) en Jochem Dobber (Santpoort-Zuid) pakken goud op WK

Foto: Pixabay/Wikipedia

De Nederlandse mannenploeg heeft goud veroverd op de 4×400 meter bij de WK estafette in Polen. De ploeg met daarin Liemarvin Bonevacia, Ramsey Angela en de Kennemerlanders Jochem Dobber en Tony van Diepen schreven daarmee atletiekhistorie, want een Nederlandse estafetteploeg won nog nooit een wereldtitel op dit olympische nummer.

(bron: ANP / Nieuws.nl)

Het Oranje-kwartet won de finale in Chorzow in 3.03,45. Japan rende naar het zilver in 3.04,45 en de bronzen plak was voor Botswana in 3.04,77. Het Nederlands record van 3.02,37 uit 2017 bleef intact, maar de frisse en natte weersomstandigheden in Polen maakten het lopen van records praktisch onmogelijk.

Hetzelfde viertal veroverde dit voorjaar ook al het goud op de 4×400 meter bij de EK indoor in Polen. De mannen stelden zaterdag olympische kwalificatie voor de Spelen in Tokio veilig door zich als snelsten voor de finale te plaatsen. In de eindstrijd van de World Relays bekroonden de vier hun opmars naar de wereldtop, al moet gezegd dat gedoodverfde favoriet Verenigde Staten ontbrak.

Dobber opende de finale sterk. Hij bood Bonevacia de gelegenheid de leiding te nemen. De atleet van Curaçao hield de koppositie lang vast, maar moest op het laatste stuk naar het wisselvak de Zuid-Afrikaanse atleet voorbij laten gaan. Angela deelde zijn 400 meter slim in; hij wachtte met een aanval tot de laatste 100 meter en gaf als koploper het stokje over aan slotloper Van Diepen. De winnaar van het zilver op de 400 bij de EK indoor liet zich eerst even inhalen en zette vanuit tweede positie in de laatste bocht aan voor een machtige versnelling, waarop de slotlopers van Japan en Botswana geen antwoord hadden.

Olympische tickets voor atleten uit regio Kennemerland
Met het behalen van de wereldtitel hebben de estafettemannen zich uiteraard tevens geplaatst voor de Olympische Spelen deze zomer in Japan. Dat geldt overigens ook voor de estafettedames. Weliswaar stelde zij op de 4×400 meter enigszins teleur met een vierde plaats. Het bereiken van de finale was op zich al voldoende om de tickets voor Japan veilig te stellen. Zo heeft de regio Kennemerland dus nog twee vertegenwoordigers op de Olympische Spelen in de personen van Lisanne de Witte uit Heiloo en Lieke Klaver uit Velsen.

Reacties