Update corona-ontwikkelingen regio Kennemerland per 7 mei

Foto: Pixabay/VRK

In de wekelijkse corona-update van GGD Kennemerland aandacht voor het vaccinatietraject, de wekelijkse cijfers en hulp bij het maken van een afspraak online.

Ruim 125.000 vaccinaties gezet in Kennemerland
GGD Kennemerland heeft in totaal inmiddels ruim 125.000 vaccinaties gezet. Afgelopen week werden in de regio 17.054 vaccinaties gezet. Dat zijn er ruim duizend meer dan de week ervoor. Naar verwachting stijgt dit aantal komende week tot ongeveer 20.000.

Mensen die volgens hun huisarts tot een medische risicogroep behoren, krijgen vanaf 6 mei een uitnodiging van de huisarts voor een vaccinatie op een GGD-locatie. De uitnodigingen worden de komende weken in fases verstuurd. Tot de medische risicogroepen behoren mensen die jaarlijks een oproep voor de griepprik krijgen. Het gaat in Nederland om ongeveer 1,5 miljoen personen uit de geboortejaren 1961 tot en met 2003. Na ontvangst van de uitnodiging kunnen zij een afspraak maken bij de GGD. Zij krijgen dan een vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna.

Kortgeleden zijn de mensen uitgenodigd die zijn geboren in of voor 1955. Dit geldt ook voor de mensen geboren in 1961 en 1962. Mensen uit deze geboortejaren die nog geen gebruik hebben gemaakt van de oproep en wél een vaccinatie-afspraak willen maken, vragen we dringend dat alsnog te doen.

GGD Kennemerland heeft op dit moment zes vaccinatielocaties. Inwoners met een uitnodiging kunnen terecht in Badhoevedorp (P4 Lang Parkeren Schiphol), Haarlem (Kennemer Sportcenter) en Beverwijk (P0 Bazaar), Zandvoort (braakliggend terrein naast Tolweg 10), Uitgeest (Sportcentrum De Zien) en IJmuiden (voormalig tenniscentrum aan de Dokweg).

Wekelijkse cijfers
Deze week (29 april t/m 5 mei) waren er in Kennemerland 1.221 nieuwe besmettingen (222 per 100.000 inwoners). Het aantal besmettingen is deze week lager dan vorige week (1339, -9%).

Deze week (29 april t/m 5 mei) zijn er 12.857 COVID-19 testen afgenomen door GGD Kennemerland. Dit zijn er 1708 minder dan vorige week (-12%). Daarbij speelt mogelijk onder meer de meivakantie een rol, en de tijdelijke sluiting van de teststraat in Beverwijk op 4 mei in verband met de weersomstandigheden.

Inwoners uit de regio Kennemerland kunnen zich laten testen in Haarlem, Beverwijk en bij P4 Lang Parkeren Schiphol. Een mobiele testbus staat tenslotte in wisselende gemeenten. We merken dat onze teststraat in Haarlem soms snel vol zit en verzoeken inwoners dan uit te wijken naar een van de andere testlocaties in de regio zoals Beverwijk of Schiphol. Het is belangrijk om bij klachten te testen en dat niet met een dag uit te stellen.

Uitleg bij online afspraak coronavaccinatie
De komende maanden ontvangen inwoners uit de regio Kennemerland van 18 tot 60 jaar een uitnodiging voor de coronavaccinatie. Een afspraak maken voor een vaccinatie gaat het snelst en eenvoudigst via de website (www.coronavaccinatie-afspraak.nl) met een DigiD-account.

Sommige mensen zien daar misschien tegenop of vinden het moeilijk. Om deze mensen te helpen heeft Stichting Digisterker, op verzoek van GGD GHOR Nederland, een demo ontwikkeld met uitleg over het maken van een online vaccinatieafspraak.

De informatieve demo is vrij toegankelijk voor iedereen en kan gebruikt worden door mensen die ondersteuning bieden aan mensen die hulp nodig hebben. De online uitleg staat op uitlegprikafspraak.nl.

Reacties